«Η προσβολή της Κύπρου και της ΑΟΖ συνιστά προσβολή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας στην Κυπριακή Βουλή, επεσήμανε πως όταν η Άγκυρα υποβάλλει προτάσεις σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, «θα πρέπει να γνωρίζει ότι παραβιάζει και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και της δικής της ενταξιακής πορείας, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους».

Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει πάνω σε "προτάσεις" ή "λύσεις" οι οποίες θα οδηγούν σε παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, που θα σήμαινε ότι το κυπριακό κράτος ή θα είναι θνησιγενές κατά το διεθνές δίκαιο ή αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ανάν, τονίζοντας πως το σχέδιο εκείνο «οδηγούσε σε ένα κράτος το οποίο κατά το διεθνές δίκαιο ούτως ή άλλως ήταν θνησιγενές και σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να επιβιώσει εντός της ΕΕ και Ευρωζώνης». Αυτό το σχέδιο που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να το δεχθεί ως βάση για συζήτηση, κι αυτή τη στιγμή έχουμε τα ερείσματα για να το πράξουμε».