Σε υψηλούς τόνους, με βολές προς τη ΝΔ, ήταν και η δευτερολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, αφήνοντας αιχμές για τον Σταύρο Παπασταύρου και ξεκαθαρίζοντας, ότι «δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο».

«Ο κ. Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν σύχναζε στη Βουλή. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο εντευκτήριο της Βουλής από το να μιλάει στους βουλευτές. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε:

Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον συνεργάτη σας. Δεν ανέφερα το όνομά του, εσείς το αναφέρατε, τον κ. Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους 10 Παπασταύρου κ. Σαμαρά έχει άλλους 2062 στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα για την ασυλία που παρείχατε στην ολιγαρχία αυτού του τόπου. Γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν ζητήσατε από τα κανάλια ούτε τα τέλη να πληρώσουν τα κανάλια; H μόνη σας δύναμη, κ. Σαμαρά, ήταν η στήριξη των ΜΜΕ. Δεν μας ενδιαφέρει η στήριξη των ΜΜΕ, αλλά η στήριξη του ελληνικού λαού».

Και υπογράμμισε: «Ακόμα και ο φίλος σας ο κ. Γιούνκερ δεν είχε παραδεχθεί όσο ήσασταν εσείς ότι η χώρα μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση. Δεν θέσατε ποτέ, κ. Σαμαρά, ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, θέσατε ζήτημα success story».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει σχέδιο πραγματικής διαπραγμάτευσης κι εσείς κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι «και βράχια και Μνημόνιο δεν γίνεται. Δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές για τη διαπραγμάτευσή μας. Για μας υπάρχει σχέδιο ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν ανέλαβε καμία δέσμευση έναντι των δανειστών της».

«Δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, κανένα νέο μνημόνιο. Η υπογραφή της παράτασης συνοδεύθηκε από κείμενο του ΥΠΟΙΚ που δόθηκε στο Eurogroup και στη δημοσιότητα. Όλα πάνω στο τραπέζι για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός προς όφελος ποιών πράττουμε» ανέφερε και τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερε καμία από τις δύο δανειακές συμβάσεις στη Βουλή για κύρωση».

Και υπογράμμισε ότι η «δανειακή σύμβαση θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, μόνο όταν καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία».