Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τα συν και τα πλην της συζήτησης στην Βουλή για το θέμα της διαπραγμάτευσης μετρά το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας τον απολογισμό της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να  ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας. 

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η συζήτηση αν και με εντάσεις φανέρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις της δεν έχει αποφασίσει να καταψηφίσει την συμφωνία με τους δανειστές που θα έρθει στην Βουλή. Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ξεχωρίζουν την φράση του πως «θα σας στηρίξουμε αν βρούμε ένα πακέτο μέτρων που θα απελευθερώσουν την ρευστότητα» και θεωρούν ότι οι υψηλές κορώνες που βγήκαν από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγιναν κυρίως για εσωκομματικούς λόγους όσο και για λόγους εντυπώσεων απέναντι στην κοινωνία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ικανοποιημένος και από το γεγονός πως το Ποτάμι εμφανίστηκε θετικό στο να στηρίξει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ενοχλήθηκε περισσότερο από την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου κυρίως γιατί έθιξε το γεγονός πως δεν δημιουργήθηκε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση που τώρα ζητά την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Στα θετικά της χθεσινής συζήτησης το Μαξίμου εντάσσει τις καλές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις Τσίπρα εντός και εκτός κοινοβουλίου και κυρίως στο γεγονός πως  κατόρθωσε- όπως πιστεύει η κυβέρνηση- να πει αλήθειες στον ελληνικό λαό σε αντίθεση με τους προηγούμενους κυβερνώντες. 

Από την άλλη η κυβέρνηση διαπίστωσε κυρίως μέσω των αντιδράσεων-σχολίων στα social media ότι οι πολίτες περίμεναν αναλυτικότερη ενημέρωση για την διαπραγμάτευση αλλά και για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις , στοιχείο που έθιξαν και οι πολιτικοί αρχηγοί διερωτώμενοι για ποιον λόγο συνεκλήθη η Βουλή

Η χθεσινή ήταν μία δύσκολη  μέρα για την κυβέρνηση καθώς μετά την διαρροή τμήματος της λίστας των μεταρρυθμίσεων από τον υπουργό Οικονομικών αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα καθιερωθεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από κόμματα για την αλλαγή σχεδιασμού της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση του επίμαχου φόρου που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει.