current views are: 1

31 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση04:13

Σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στον ισχυρότερο κοινοβουλευτικό σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται, συνεδρίαση τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Στον ισχυρότερο κοινοβουλευτικό σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται, συνεδρίαση τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Στον ισχυρότερο κοινοβουλευτικό σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται, συνεδρίαση τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Και χθες, σε μία καθόλα ορισμένη και προβλεπόμενη από το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε να προκαλέσει εντάσεις, με πρωταγωνιστή, κυρίως, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και, δευτερευόντως, τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. 

Είναι η πολλοστή φορά, στους δύο μόλις μήνες θητείας της ως Προέδρου, που η κ. Κωνσταντοπούλου επιδιώκει να… κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να αναδειχθεί η ίδια σε σημείο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σαμαράς είπε, απαντώντας στον πρωθυπουργό για τους υπαινιγμούς του σχετικά με τον συνεργάτη του κ. Στ. Παπασταύρου, ότι μιλάει «αντρίκεια» – κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου. Αν και ο κ. Σαμαράς έσπευσε να σημειώσει, στην πρωτολογία του, ότι το σχόλιό του δεν είναι σεξιστικό, η κ. Κωνσταντοπούλου το… κράτησε. Κι όταν αργότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωνε ότι «το κέντρο της Αθήνας καταλήφθηκε ξανά από ορδές λαθρομεταναστών. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να τον πάτε εκτός ευρώ και να παραδώσετε τις πόλεις σε λαθρομετανάστες και κουκουλοφόρους», η κ. Κωνσταντοπούλου είδε το πεδίο της δικής της παρέμβασης: «Ρατσιστικές και σεξιστικές εκφράσεις σε αυτή την αίθουσα δεν θα ξανακουστούν. Οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις», είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Σαμαρά. 

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Η παρέμβαση Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την έκρηξη Σαμαρά: «Λογοκρισία δεν δέχομαι. Λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης δεν δεχόμαστε. Τελειωμένα!».

Δηκτική για την κ. Κωνσταντοπούλου ήταν και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη:

«Μόνο μια ανασφαλής γυναίκα θα ενοχλούνταν από ένα τέτοιο σχόλιο, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι 100% ανασφαλής». 

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνον η αρχή. 

Ενώ είχαν προηγηθεί, ήδη, αντεγκλήσεις με τον Ευ. Βενιζέλο, ήταν η δευτερολογία Σαμαρά που έδωσε την αφορμή στην Πρόεδρο της Βουλής να βάλει βόμβα στη διαδικασία. Ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να καταδείξει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απολαμβάνει της στήριξης των ΜΜΕ, ανέφερε ότι εάν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση και καταγγέλλονταν όσα καταγγέλλονται για τον κ. Κατρούγκαλο τότε τα ΜΜΕ θα τον είχαν φάει ζωντανό. 

Αυτή η αναφορά, θεωρήθηκε επί προσωπικού για την Πρόεδρο της Βουλής η οποία και αποφάσισε να δώσει, εκτός Κανονισμού, το λόγο όχι μόνον στον «θιγόμενο» Κατρούγκαλο αλλά, στη συνέχεια, και στους Δημ. Στρατούλη και Ν. Βούτση, αν και το 142Α ορίζει ρητά ότι δεν προβλέπεται παρεμβάσεις υπουργών. 

Μόλις δόθηκε ο λόγος στον κ. Κατρούγκαλο επικράτησε πανδαιμόνιο στα γαλάζια έδρανα. Ο κ. Σαμαράς, με κλειστό μικρόφωνο, προειδοποιούσε την Πρόεδρο, οι βουλευτές φώναζαν, ο προκάτοχος της κ. Κωνσταντοπούλου, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, της έλεγε ότι πυροδοτεί τη διαδικασία. 

Λίγα λεπτά αργότερα, η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αποχωρούσε, μετά από συνεννόηση Σαμαρά – Μεϊμαράκη, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να σχολιάζει «Είμαι στη Βουλή από το 1977 και έχω ζήσει σκληρές στιγμές όπως εκείνη της περιόδου Αλευρά. Τέτοιο πράγμα όμως δεν έχω ξανασυναντήσει», είπε βγαίνοντας από την Ολομέλεια ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να είναι στην έδρα και να κατακεραυνώνει οποίον θέλει. Είναι Πρόεδρος της Βουλής όχι του ΣΥΡΙΖΑ». 

Η κ. Κωνσταντοπούλου «χαρίστηκε» μόνον στον κ. Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος από βήματος της συνέστησε να μην πυροδοτεί τις συζητήσεις. Κράτησε δυνάμεις για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης, λίγο αργότερα, με τον Ευ. Βενιζέλο, με τον βομβητή που έχει στη διάθεσή της για να σηματοδοτεί το τέλος του χρόνου να κτυπά επίμονα… 

Στη Νέα Δημοκρατία πνέουν τα μένεα για την Πρόεδρο της Βουλής και, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής στην Πρόεδρο είναι εξαιρετικά πιθανό. Υπάρχουν, ωστόσο, και δεύτερες σκέψεις. Κι αυτές θεωρούν την κ. Κωνσταντοπούλου «πρόβλημα» όχι μόνον για τη Βουλή αλλά, κυρίως, για τον κ. Αλ. Τσίπρα. Και, υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είναι η καλύτερη σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας…


σχετικα αρθρα