current views are: 1

31 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση06:12

Άγρια κόντρα στη Βουλή την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με την παροχή ρευστότητας να στερεύει όλο και περισσότερο και τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται δίχως ωστόσο να διαφαίνεται θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς συγκρούστηκαν χθες μετωπικά στη Βουλή.

Δημοσίευση 06:12’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με την παροχή ρευστότητας να στερεύει όλο και περισσότερο και τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται δίχως ωστόσο να διαφαίνεται θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς συγκρούστηκαν χθες μετωπικά στη Βουλή.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με την παροχή ρευστότητας να στερεύει όλο και περισσότερο και τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται δίχως ωστόσο να διαφαίνεται θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς συγκρούστηκαν χθες μετωπικά στη Βουλή.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα πνεύματα οξύνθηκαν από τα πρώτα της λεπτά. Το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο από τη συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ τελικά να αποχωρεί από την αίθουσα της ολομέλειας. Αφορμή στάθηκαν τόσο οι προηγούμενες αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου όσο και το ότι έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο επί του προσωπικού για να απαντήσει στα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Την ώρα που ο τόπος είχε ανάγκη από συναίνεση – και ένας από τους λόγους που ζητήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής ήταν αυτός- μία «ευκαιρία» προς αυτή την κατεύθυνση χάθηκε, καθώς μετά και τη χθεσινή αντιπαράθεση η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν σε υψηλούς τόνους. Όπως ανέφερε,  «από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, δηλώσαμε πως η χώρα άλλαξε σελίδα. Η χώρα σταμάτησε να είναι μνημονιακή αποικία», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε άδεια ταμεία.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας άφησε άδεια ταμεία και ότι «το ταμειακό έλλειμμα που παραλάβαμε ήταν της τάξης των περίπου 2,5 δισ. ευρώ». Είπε στη συνέχεια ότι ο νόμος των 100 δόσεων ήταν ελλιπής. «Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί αλλαγές στα εργασιακά, όπως απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο» και ότι «δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, κανένα νέο Μνημόνιο».

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν και οι τοποθετήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Απαντώντας στον πρωθυπουργό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υπογράψει νέο μνημόνιο και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Δεν στηρίξατε και καταψηφίσατε τη ρύθμιση που φέραμε εμείς για τις 100 δόσεις. Η δική μας θέση είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο. 
Εσείς έχετε βάλει βαθιά τα μνημόνια και μάλιστα χωρίς λεφτά» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει την επέκταση «του μνημονίου στη Βουλή:

«Εάν θέλετε οι πολίτες να γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται θα έπρεπε να έχτε φέρει την επέκταση του μνημονίου στη Βουλή, διαφορετικά για ποια δημοκρατία μιλάτε».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «νέο μερκελιστή», κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε σε ηθική μόνον υποχρέωση τις γερμανικές επανορθώσεις. Σημείωσε ακόμα ότι «Θα σας στηρίξουμε, αλλά αν εσείς ξαναγυρίσετε τη χώρα σε ύφεση και ελλείμματα δεν μπορούμε να ξαναστηρίξουμε έναν νέο κύκλο θυσιών. Θα στηρίξουμε κάποιο πακέτο μέτρων που θα απελευθέρωνε τη ρευστότητα. Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα είμαστε απέναντί σας.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την αποχώρηση του κόμματος σημείωσε πως «σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση ήρθαμε στη Βουλή, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων για προσπάθεια συναίνεσης, αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις».

Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως «το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία».

«Brussels Group και θεσμοί κάνουν την ίδια δουλειά με την τρόικα» επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε το Μνημόνιο, αλλά συμφώνησε και σε επέκτασή του.

«Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, που εκπροσώπησε το Κίνημα, λόγω της απουσίας του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε εικονική την επίκληση για συναίνεση του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε πως «παραπλανά τους βουλευτές όταν λέει πως δεν χρειάζεται να έρθει η συμφωνία στη Βουλή». «Είσαστε σε ταμιακό αδιέξοδο» κατηγόρησε κατά την πρωτολογία του ο κ. την κυβέρνηση και πρόσθεσε:

«Είσαστε σε στρατηγικό εγκλωβισμό. Δεν έχετε εντολή για ρήξη, δεν έχετε πλειοψηφία για να μπορέσετε να κάνετε τη στροφή. Έχετε κρίση νομιμοποίησης δύο μήνες μετά».

Τέλος, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο, πως όσο υπάρχει αυτή, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχία με το αγγλικό δίκαιο, τότε έχουμε Μνημόνιο».


σχετικα αρθρα