Άρθρο του στο μέλλον της Ελλάδος αφιερώνει ο Guardian, που τονίζει που ήρθε ο «καιρός του ρεαλισμού και του συμβιβασμού». 

«Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν καταδικασμένη να εξελιχθεί σε μάχη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε, όχι μόνο να τραβήξει την Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας που έχουν προκαλέσει τόση κοινωνική δυστυχία, αλλά και να θέσει το σύνολο της Ευρώπης σε μια νέα οικονομική πορεία. Αυτό ήταν πάντα ένα φιλόδοξο σχέδιο, και τώρα αποκαλύπτει σε με γοργούς ρυθμούς», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Προσθέτει πως «η απειρία της νέας ηγεσίας στην Ελλάδα έπαιξε, σίγουρα, κάποιο ρόλο. Αλλά οι πιθανότητες ήταν δύσκολες από την αρχή: οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν ανένδοτοι, κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ως προς το ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος να τροποποιηθεί τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, έτσι όπως είχες συναφθεί το 2012 - τουλάχιστον όχι χωρίς σαφή απόδειξη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεων θα είναι επικείμενες. Όταν η Ελλάδα επέτυχε μια παράταση στις 20 Φεβρουάριου, μαζί έλαβε και τους επισυναπτόμενους όρους που ήταν απόλυτα σαφείς: για κάθε επιπλέον δαπάνη για τις συντάξεις ή τους μισθούς, θα πρέπει να προγραμματίζεται για ισοδύναμη περικοπή. Όπως είχε πει ωμά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν θα υπάρχει δωρεάν γεύμα για την Ελλάδα». Και δεν είναι τυχαίο ότι το δήλωσε ο άνθρωπος που φέρει σημαντικό βάρος σε αυτά τα θέματα και έχει φροντίσει να επικρατήσει στην Ευρωζώνη η δημοσιονομική ορθοδοξία».

Όπως τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσει και έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που με εντατικό τρόπο ζητάει από εκείνον η Ευρωζώνη

«Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βερολίνο, ο Τσίπρας έπειτα από μακρά συνομιλία με τη Μέρκελ, βρήκε ελάχιστο περιθώριο ελιγμών. Ίσως να έχει καθυστερήσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με μόνο σκοπό να εξευμενίσει τις αριστερές δυνάμεις μέσα στο κόμμα του που τον κατηγορούν ότι έχει αποχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Από την άλλη, η κυβερνητική ομάδα του έχει κάνει λάθη και έχει προχωρήσει σε μια σειρά προκλήσεων που οδήγησαν την Ελλάδα σε μια επικίνδυνη απομόνωση στην Ευρώπη. ΠράγματΙ, δεν ήταν δύσκολο για τη Γερμανία να αναφέρει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλες χώρες της Ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση ή κάποια μορφή γενναιοδωρίας από την ΕΕ», τονίζει.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο διακυβεύματα: το ένα έχει να κάνει με τον Τσίπρα και το άλλο με την Ελλάδα. «Η επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι το μοναδικό που διακυβεύεται. Εάν η Ελλάδα βγει εκτός Ευρωζώνης, μέσω ατυχήματος, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Όχι μόνο θα καταστρέψει τη νομισματική ένωση, αλλά και η ίδια η ΕΕ θα αποδυναμωθεί γεωπολιτικά. Ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα διαπιστευτήρια για να είναι ένας ρεαλιστικός εταίρος. Αλλά, εξίσου, οι δανειστές πρέπει να περπατήσουν μια λεπτή γραμμή για να αποφύγουν τη διάλυση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Εξίσου σημαντικό για τη δημοκρατική αξιοπιστία της ΕΕ, θα πρέπει αν υπάρχει χώρος για μια διαπραγμάτευση. Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα, δεν είναι ποτέ καλό πράγμα όταν οι επιλογές των ψηφοφόρων καταλήγουν να αγνοούνται», τονίζει η εφημερίδα.