Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Γερμανίας, Ράινερ Χόφμαν.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Χόφμαν ανέφερε την ανεργία ως μείζον πανευρωπαϊκό ζήτημα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εκπόνησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, που να περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη και συγκεκριμένα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο κ. Χόφμαν είπε ότι τα ελληνικά και τα γερμανικά συνδικάτα συνεργάζονται επί πολλά χρόνια και είναι «πολύ δεμένοι εταίροι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνδικάτων», προσθέτοντας ότι «έχουμε εκφραστεί υπέρ επενδυτικών πολιτικών, ενώ εδώ και χρόνια έχουμε εκφραστεί εναντίον της αυστηρής πολιτικής λιτότητας και περιμένουμε ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή μέσα στην Ευρώπη».

«Ιδίως για τα γερμανικά συνδικάτα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι ώστε όχι μόνο να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Χόφμαν.

«Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και των εταίρων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να ενδυναμωθεί και να υποστηριχθεί- στην Γερμανία, σε παρόμοιο πλαίσιο, διαπιστώσαμε πως όταν υπάρχει ενεργή εργοδοσία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί, διότι είναι παράδοξο στην Ευρώπη, όταν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας, στην Ελλάδα όμως έχει επιβληθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που ουσιαστικά διέλυσε αυτές τις σχέσεις, αυτό το πλαίσιο», ανάφερε ο κ. Χόφμαν, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι τα συνδικάτα, όλοι οι εταίροι, η εργοδοσία, οι επιχειρήσεις πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και από κοινού να βρουν μια εποικοδομητική λύση».