«Ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το ταξίδι του στη Ρωσία, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις και τα προβλήματα της περιοχής.

«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις για το καλό της περιοχής μας και της Ευρώπης», τόνισε, αναφερόμενος στη συνάντησή του  με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, προσθέτοντας πως «ανοίγει ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».

Όπως είπε ο υπουργός, τέθηκε στη Μόσχα η ανάγκη για μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, καθώς και η δραστική μείωση του take or pay προς τη ΔΕΠΑ. Και τα δύο αυτά θέματα η Ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα.

«Είναι σημαντική η χώρα μας και είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε:

Είμαστε ενάντια στο να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα. Θεωρούμε ότι οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι. Όπως πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για κάθε χώρα εκτός ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε όπως θα ξέρετε στηρίζουμε τον αζέρικο αγωγό TAP. Πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας.
Γι’ αυτό τονίσαμε προς τη Ρώσικη πλευρά ότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος.Φυσικά, η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι έθεσε ζήτημα συμμετοχής των ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς πετρελαίων και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός ή υποτελής σε καμιά συμμαχία χωρών».

Αποκάλυψε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς πετρελαίων και όπως τόνισε, «όντως θα συμμετέχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, όπως δεσμεύτηκε η ρωσική πλευρά».