Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο, καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σε δήλωση του ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Χρ. Μαντάς εξήγησε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει την επαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή τους. «Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας και τη κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο της πρότασης τίθενται το πρώτο Μνημόνιο του 2010, το δεύτερο στα τέλη του 2011, το PSI, καθώς και η περίοδος που ακολούθησε μέχρι και το 2014 (Μεσοπρόθεσμο κτλ). Με λίγα λόγια, η Βουλή θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών περιόδων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου (ενδεχομένως και του Φώτη Κουβέλη), ανοίγοντας έτσι τη βεντάλια της έρευνας από τις εκλογές του 2009 ως και εκείνες του Ιανουαρίου του 2015.
 
Επί της διαδικασίας, τις επόμενες μέρες (πιθανότατα τη Μ. Δευτέρα) θα συγκληθεί  η Ολομέλεια του Σώματος όπου και θα λάβει απόφαση (με πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) για τη συγκρότηση της επιτροπής. Στη συνέχεια θα οριστούν τα μέλη από τη κάθε κοινοβουλευτική ομάδα που θα συμμετέχουν σε αυτή, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ο χρόνος των εργασιών της Επιτροπής θα εξαρτηθεί από τον όγκο της εργασίας της.

Στο τέλος, και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα συνταχθεί πόρισμα που θα αναφέρει τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, το οποίο με τη σειρά θα πάει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (στη προκειμένη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είναι εκείνη που καθορίζει και το περιεχόμενο του πορίσματος, αν και οι όποιες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εμφανίζονται και αυτές στο κείμενο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, δεν αναζητούν ποινικές ευθύνες. Έργο τους είναι να διερευνήσουν τυχόν πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και να συντάξουν αιτιολογημένο πόρισμα.

Ωστόσο, αν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξεταστικής προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, τότε η Βουλή μπορεί να συστήσει Προανακριτική επιτροπή που πλέον θα εξετάσει ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων (σε αυτές βέβαια τις περιπτώσεις συνήθως προκύπτει το ζήτημα του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών).

Αξίζει να επισημανθεί ότι ως αντιπολίτευση, τον Σεπτέμβρη του 2012, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ και την υποβολή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.