Κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης ασκεί ο Άνχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην ιταλική «Il Sole 24 ore», ενώ στο ελληνικό ζήτημα δεν βλέπει ως υπαίτιο την τρόικα.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «δεν είναι παραγωγικό να κατηγορεί κανείς την τρόικα για την κατάσταση στην Ελλάδα», καθώς όπως σημειώνει, «τα προβλήματα στη χώρα δεν γεννήθηκαν πριν από πέντε χρόνια, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι έχουν έλλειμμα 5%, ενώ είχαν 15%». 
 
Αναφερόμενος στη συνεργασία του Οργανισμού με την κυβέρνηση Τσίπρα, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλερά συνεργάζεται στενά με τον ΟΟΣΑ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και το καθεστώς φορολογίας, για «την καταπολέμηση της διαφθοράς», για «την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, ενάντια στα μονοπώλια, δυοπώλια ή ολιγοπώλια» και για «τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης». 
 
Ο Γκουρία αναφέρθηκε επίσης στον Μάριο Ντράγκι και στον σημαντικό ρόλο του, τονίζοντας πάντως ότι «οι τραπεζίτες μπορούν να αγοράσουν μόνο χρόνο για εμάς», ωστόσο «πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν εφαρμόζουν οι τράπεζες, αλλά και οι κυβερνήσεις». Όπως υπογραμμίζει, στην Ευρώπη έχουν χάσει 2 έως 3 χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
«Όλες οι χώρες οι οποίες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά «σε μια Ευρώπη όπου σε γενικές γραμμές η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, η ανεργία θα μειωθεί πολύ αργά και θα παραμένουν οι ανισότητες εισοδήματος» τονίζει ο Άνχελ Γκουρία, προειδοποιώντας, επίσης ότι «η κληρονομιά της κρίσης είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς».