«Πολιτική πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, επεσήμανε πως «είναι πολιτική πρόκληση ότι στην εξεταστική δεν περιλαμβάνεται η περίοδος πριν το 2009».

«Γιατί το κάνει;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

Χθες ζήτησε συναίνεση, σήμερα ζητεί εξεταστική επιτροπή που θέλει να την ξεκινήσει από το 2010, δηλαδή για το μνημόνιο και όχι για τα αίτια της κρίσης. Εμείς θέλουμε την εξεταστική για ένα βήμα διαλόγου, για να καταγραφούν οι θέσεις μας, τα όσα προσφέραμε στον τόπο.

Δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση. Ήταν η κρίση που έφερε το μνημόνιο, το δάνεια δηλαδή που πήραμε για να μην καταστραφούμε. Τη στηρίζουμε την Επιτροπή γιατί το βλέπουμε ως ένα βήμα ώστε να καταγραφεί ιστορικά η συνεισφορά μας στη διάσωση του τόπου.

Δεν υπάρχει κανένα πεδίο αναζήτησης ποινικών ευθυνών, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως «εδώ δεν αναγνωρίστηκε η προσφορά μας. (…) Αλλά θέλουμε την επιτροπή αυτή, ως μία επιτροπή διαρκή, που θα εξετάζει τι κάνουν τώρα οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης, θα εξετάζει τα λάθη που γίνονται τώρα».

«Εγώ λέω να ξεκινήσει μία συζήτηση από την ημέρα που μπήκαμε στην ΟΝΕ, αλλά βεβαίως να επικεντρώνει μετά το 2004, καθώς η κρίση κορυφώθηκε μεταξύ του 2007 έως και το 2009. Εδώ είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας, έκανε συμφωνίες ασυλίας με ένα μέρος της Ελληνικής δεξιάς. (…) Πιστεύω πως υπάρχει μία προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή», συνέχισε. 

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει ηγεμονική διείσδυση στο χώρο της κεντροδεξιάς, όπως επίσης επιχειρεί να κάνει διείσδυση και στον χώρο της κεντροαροστεράς» είπε και συνέχισε:

Θέλουμε να κάνουμε μία έντιμη συζήτηση για την κρίση και για αυτά που γίνονται μετά τις εκλογές, για το ότι ο κ.Τσίπρας θα μας φέρει τρίτο μνημόνιο.

Ως προς τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτήθηκε γιατί «οργανώθηκε τη στιγμή που διεξάγεται διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο» και συνέχισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν μας ενημέρωσε για τίποτα. Δεν βγήκαμε σοφότεροι. Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μία πρόταση που θα διατύπωνε, αλλά δεν τη διατύπωσε».

«Από τις 27 Ιανουαρίου έχουμε δώσει απλόχερα τη στήριξή μας τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και υπερψηφίζοντας δύο νομοσχέδια, το ανθρωπιστικό και τις 100 δόσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος και προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς όπως είπε «χαρίζει φορολογικά πρόστιμα σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

«Έχουμε στηρίξει μια κυβέρνηση που μέχρι τις εκλογές μας κατηγορούσε ως δοσίλογους» είπε ακόμα κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού και επεσήμανε πως «εάν μας είχε στηρίξει τότε η αντιπολίτευση θα είχαμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση επί τη βάση των κόκκινων γραμμών μας, θα βγάζαμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο τόπος δεν θα είχε μπει σε αυτή την περιπέτεια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Επεσήμανε πως «εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει τη στροφή, ας το κάνει αλλά να το κάνει έγκαιρα. Εάν όμως θεωρεί ότι θέλει να προχωρήσει σε ρήξη ας το πει, δεν έχει όμως αυτή την εντολή».

Ως προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «ο τρόπος που λειτουργεί αποτελεί θεσμική επιβάρυνση».

Αιτιολογώντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ όταν υπερψήφιζε την πρόταση για να είναι Πρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «η θετική μας ψήφος είχε την υπόμνηση πως τώρα αλλάζει ρόλο, δεν είναι μαχητικός βουλευτής, αλλά ένα ουδέτερο πρόσωπο».

«Έχουμε τόσα προβλήματα ως χώρα και να έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα επιβαρύνει την κυβέρνηση. Ο ρόλος του προέδρου της Βουλής είναι να διευκολύνει τη συναίνεση» είπε ακόμη.