current views are: 2

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση04:10

Ο Βαρουφάκης θα πληρώσει την τάση προς την αυτοκαταστροφή

Ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο υπουργός- σταρ των δύο πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε αυτό, πολλά έπαιξαν το ρόλο τους.

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο υπουργός- σταρ των δύο πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε αυτό, πολλά έπαιξαν το ρόλο τους.

Ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο υπουργός- σταρ των δύο πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε αυτό, πολλά έπαιξαν το ρόλο τους. Η μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα, τα μπλε ηλεκτρίκ πουκάμισα έξω από το παντελόνι, η επεισοδιακή χειραψία με τον Ντάισεμπλουμ, οι συνεχείς καβγάδες με τον Σόιμπλε, τον έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Με τον κόσμο να τον στηρίζει. Κυρίως γιατί εκνεύριζε τον Σόιμπλε και άλλους κρυόκωλους υπουργούς οικονομικών και ευρωπαίους αξιωματούχους.  

Έγινε περιζήτητος για τις εφημερίδες, τα κανάλια, τις τηλεοράσεις. Ενέδωσε στον πειρασμό. Περάσαμε ένα 20μερο- ίσως και περισσότερο που δεν τολμούσαμε να ανοίξουμε εφημερίδα, να ακούσουμε ραδιόφωνο, να δούμε TV. Θα πέφταμε πάνω σε ένα Βαρουφάκη, που κάτι περίεργο θα έλεγε. Ίσως και κάτι που θα αναιρούσε κάτι άλλο που είχε πει στην προ-προηγούμενη συνέντευξή του. Όπως όλοι όσοι υπερεκτίθενται, τις έκανε και αυτός τις μακακίες του. Αποκορύφωμα η φωτογράφιση μετά της συζύγου για το Paris Match, στο πολυτελές σπίτι με θέα την Ακρόπολη. Όπως αυτός είπε «λιτός βίος», καμία σχέση.  

Σιγά- σιγά, το κλίμα στην κυβέρνηση άρχισε να γυρίζει. Έστω και αν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε βόλτα μαζί του ως την πλατεία Προσκόπων για να δείξει ότι η σχέση τους παραμένει ανέφελη, οι παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ αντιλαμβανόντουσαν ότι το γυαλί είχε αρχίζει να ραγίζει.  

Ο Βαρουφάκης δεν κρινόταν πια για τις επιθέσεις του σε φίλους και εχθρούς, αλλά για την πολιτική που παρήγαγε ή αν θέλετε, που δεν παρήγαγε. Πολλές από τις αρμοδιότητές του πέρασαν στον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν τον είχε στο πλευρό του στην κρίσιμη επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής. Ταυτοχρόνως η παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά, ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον χαρισματικό υπουργό του.  

Το τελευταίο ήταν το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Φόρου που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει και φόρου που λάβωσε βαριά την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Βαρουφάκης είπε ότι θα διατηρηθεί και το τρέχον έτος και λίγο αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου, τον άδειασε διαψεύδοντάς τον και επιμένοντας ότι θα αντικατασταθεί.  

Δεν μιλάμε για σήμερα, που κάποιοι εκ των εταίρων μας έχουν ζητήσει (προσφάτως) την αντικατάστασή του. Αλλά στην πρώτη κυβερνητική αλλαγή, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται η αίσθηση ότι ο Γιάνης θα πληρώσει την τάση προς την αυτοκαταστροφή. 


σχετικα αρθρα