Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Διπλή ατζέντα εμφανίζει η κυβέρνηση Τσίπρα επιλέγοντας να ανοίξει παράλληλα με την διαπραγμάτευση που κάνει με τους δανειστές για την συμφωνία,  φακέλους στο εσωτερικό της χώρας που αποτελούν προεκλογικές της δεσμεύσεις. 

Εξ αυτού του λόγου το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να επιταχύνει την διερεύνηση της υπόθεσης των Μνημονίων και έπειτα από σύσκεψη με την συμμετοχή πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε την κατάθεση πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από το 2010 κι έπειτα. 

Το πρωθυπουργικό επιτελείο απέρριψε εισηγήσεις για εξέταση της υπόθεσης από το 2004 κι έπειτα, κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο λόγος για τον οποίο το Μαξίμου αποφάσισε να ανοίξει τώρα τον φάκελο της εξεταστικής για το μνημόνιο δεν είναι πάντως άσχετος με το γεγονός ότι μπροστά στην αδυναμία της να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες πχ το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δίνει βαρύτητα στις δεσμεύσεις που ικανοποιούν τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που διψά για διερεύνηση αιτίων ή ακόμη και για εκδίκηση σε σχέση με τις ολέθριες συνέπειες που είχε στη ζωή τους η εφαρμογή των μνημονίων. 

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιζητεί εκδίκηση αλλά απλούστατα να ρίξει φως στο πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Εξ αυτού του λόγου στο κείμενο που συνοδεύει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν αναφέρονται ονόματα υπουργών ή άλλων πολιτικών προσώπων αλλά υπάρχουν γενικές και αόριστες αναφορές στα όσα έγιναν από το 2010 κι εντεύθεν. «Όποιος θέλει να διερευνηθεί και η προηγούμενη περίοδος ας ανοίξει το θέμα στη Βουλή και κατά την συζήτηση που θα γίνει» λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. 

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η  σύσταση εξεταστικής επιτροπής δρομολογείται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση περιμένοντας τις αποφάσεις των δανειστών δείχνει μία εμφανή αδυναμία να διαμορφώσει την εγχώρια ατζέντα, αφού και οι μεταρρυθμίσεις για να υλοποιηθούν θα πρέπει να περάσουν μέσα από το Eurogroup.