Με κοινές παραδοχές ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης από Προανακριτική Επιτροπή, εμφανίστηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης και της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος, με τους οποίους άνοιξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζήμενς. Κοινές διαπιστώσεις εξέφρασαν ακόμα και σε ότι αφορά «απαράδεκτες καθυστερήσεις από πλευράς δικαιοσύνης, καθώς ούτε μία από τις συμβάσεις της Ζήμενς δεν έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο» με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε να εντοπιστούν εμβάσματα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας που έμειναν στον αέρα χωρίς να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες τους.

Παράλληλα και οι δύο έκαναν έκκληση στην δικαιοσύνη να περατώσει γρήγορα την έρευνα γιατί αυτό όπως είπαν επιβάλλει το συμφέρον της χώρας.

«Πρόκειται για ένα από τα πρωτοφανή σκάνδαλα διαφθοράς, ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστηματικό, που είναι φαινόμενο της ελληνικής διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και οι πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση, ενώ παρομοίασε την υπόθεση της Ζήμενς «με ελληνική τραγωδία».

«Κάνω έκκληση προς την δικαιοσύνη να περατωθεί γρήγορα η έρευνα γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βαλυράκης επισημαίνοντας ότι «πάνω από 20 χρόνια συγκεκριμένοι δικαστές δεν βγάζουν πόρισμα για τις συμβάσεις της Ζήμενς», καθώς και ότι «αν και προέκυπταν από την αρχή στοιχεία εμπλοκής κυβερνητικών στελεχών οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν έστειλαν τον φάκελο στη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος υπογράμμισε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια στην Εξεταστική Επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του ότι «πάνω από 5-6 βουλευτές μέλη της Επιτροπής, δέχονταν απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα».

Ο κ. Αποστολάκος μίλησε για ανάγκη «επανάκτησης του κώδικα αξιών», για κοινωνικό αίσθημα που έχει τρωθεί βάναυσα, ενώ έντονα επικριτικός ήταν και το ρόλο της Δικαιοσύνης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ αδιανόητο επί 6 χρόνια να μην έχει φτάσει καμία υπόθεση στο ακροατήριο και να καθαριστεί ποινικά. Την ώρα που ψάχναμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, με τη συγκάλυψη της δικαιοσύνης ήταν αδύνατο να βρούμε τη διαδρομή του μαύρου χρήματος γιατί υπήρχαν περιπτώσεις που κινούνταν με βαλίτσες. Επιτέλους, ο ρόλος της δικαιοσύνης πρέπει να είναι λυτρωτικός, όχι απολογητικός ώστε να δώσει διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Δ. Παπαδημούλης τόνισε πως αυτό είναι το χρέος της Βουλής έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος βλέπει να του «ρημάζουν τη ζωή» αλλά κανείς να μην τιμωρείται.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή μετατρέπει τη Βουλή σε πλυντήριο σκανδάλων δια πράξεων και παραλείψεων, επισημαίνοντας την καθυστέρηση των πέντε μηνών έως ότου να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια. Εκτίμησε δε ότι μεταξύ της αμέλειας και της σκοπιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης επικράτησε το δεύτερο, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος Καστανίδη και να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ζήμενς. Είπε δε, πως και η ΝΔ διευκόλυνε την κυβέρνηση σε αυτό, γιατί ενώ είχε τους 60 βουλευτές να πιέσουν δεν το έπραξε.

Μίλησε δε για συστημική διαφθορά, η οποία στέκει εμπόδιο στην ανόρθωση της κοινωνίας η οποία μεγαλώνει από την ατιμωρησία και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ενώ όλοι επιθυμούν την προκαταρκτική δεν ακούστηκε τίποτα για συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από την ΝΔ. Όπως είπε ενώ στην περίπτωση των υποβρυχίων πήγαν κατευθείαν σε προκαταρκτική, εδώ παρέλειψαν το καθήκον τους γεγονός που αποδεικνύει - όπως ανέφερε - ότι εδώ «μυρίζει άσχημα».

Τέλος, από τη πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης δήλωσε:

«Η Εξεταστική Επιτροπή απέτυχε παταγωδώς. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, θεωρεί ως μη γενόμενη την διαδικασία, καταγγέλλει τους συμψηφισμούς και δηλώνει πως αν δεν δεσμευτούν, εκ των προτέρων, τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι θα ανοίξουν τα ταμεία τους και δεν θα μπουν ασπίδες σε πρώην πρωθυπουργούς, επιφυλασσόμαστε για την συμμετοχή μας στην Προανακριτική Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, η Εξεταστική Επιτροπή, ύστερα από έναν χρόνο ερευνών, με εξαίρεση την υπόθεση Μαντέλη και την ομολογία του Θ. Τσουκάτου, «δεν μπόρεσε να βρει λογαριασμούς μαύρου χρήματος και πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ μίζας της Ζήμενς».

Ο κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε, εξάλλου, τη χορηγία της Ζήμενς στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, για την διεξαγωγή διεθνούς φεστιβάλ στα Καμένα Βούρλα το 2003, καθώς και το «κατεβατό από δώρα στους ανθρώπους που δούλευαν στο ΠΑΣΟΚ και στο Μέγαρο Μαξίμου». Άλλο τόσο αξιοπερίεργη υπήρξε η παρακολούθηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καταγράφεται ότι διενεργούσε η Ζήμενς.

Την ίδια στιγμή, «Απόστημα διαπλοκής για πάρα πολλά χρόνια», χαρακτήρισε το σκάνδαλο Siemens ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

 Ο κ. Παμπούκης, τόνισε ότι πρόκειται για «διεθνές πολύ σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις για τη χώρα μας», υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε άμεσα όταν προέκυψε το θέμα, ενώ, άφησε αιχμές για την δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε υποθέσεις που έχουν ταράξει την χώρα να διερευνηθούν με ταχύτητα και να μην παραμένουν σκιές.