Σταθμισμένο κίνδυνο γύρω από το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βλέπουν αναλυτές της αγοράς, μιλώντας στο CNBC.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ένα Grexit δεν φαίνεται να επηρεάσει τον γενικότερο κανόνα, αλλά θα περιοριστεί στα στενά ελληνικά περιθώρια σε σημείο που να μπορεί κανείς να μιλήσει για χάος και τραγικές συνέπειες.

Ο Μάικλ Στρόμπαεκ της Credit Suisse αναφέρει:

Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μια σαφής πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και αυτό διότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας είναι ''διαβόητα αναποτελεσματικές''. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε με έναν... μαύρο κύκνο, αλλά υποθέτω με έναν γκρι κύκνο. Δεν νομίζω ότι οι αγορές θα ταραχθούν από ένα Grexit. Ακόμη και αν τα επιτόκια ανέβουν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει, αυτό δεν θα είναι μια καταστροφή.

Όπως αναφέρει το CNBC, «η ελβετική τράπεζα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει έτσι την κατάσταση. Το 60% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με έρευνα της BofA τον Μάρτιο». 

Ο Ζακ Σάμερσκεϊλ της Babson Capital Managment, σημειώνει από τη μεριά του: 

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν αλλάζει σε τίποτα την απόδοση που λαμβάνουν σήμερα οι επενδυτές μας. Μάλιστα, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι η ελληνική περίπτωση είναι κάτι σαν λόξιγκας που κάποια στιγμή θα περάσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχετικά αισιόδοξη άποψη της αγοράς για ένα Grexit, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και μόλις 68 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Επίσης, σημειώνουν το προφανές: η οικονομία της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή με το ΑΕΠ της να συνεισφέρει μόλις το 1,35% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Υπάρχει μια ιδεολογική δυσκολία στην ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί.

TAGS