Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τη Δευτέρα, στην, πολυαναμενόμενη αλλά χωρίς ουσία, συνεδρίαση της Βουλής υπήρξε το πρώτο σημάδι: ο Πρωθυπουργός αντί να παρουσιάσει το σχέδιό του, έστω, για τη διαπραγμάτευση και να ζητήσει τη συστράτευση των κομμάτων, εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά. Χθες, η εικόνα συμπληρώθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, περιλαμβάνοντας σε αυτή όχι μόνον την κυβέρνηση Παπανδρέου που έβαλε τη χώρα στην επιτήρηση της τρόικας αλλά και όσες ακολούθησαν μέχρι τις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου. 

Ο κ. Σαμαράς, που είχε και ο ίδιος κάνει λόγο για εξεταστική σχετικά με την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και των ιδιαίτερα σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν έχει λόγους να φοβάται την εξεταστική. Ούτε ο ίδιος ούτε η Ν.Δ, σημειώνουν συνεργάτες του περιλαμβάνοντας όχι μόνον την περίοδο της ηγεσίας Σαμαρά αλλά και αυτήν πριν τις εκλογές του 2009, στέλνοντας δηλαδή σαφές μήνυμα στήριξης και του κ. Κ. Καραμανλή έναντι των επιθέσεων που, πιθανά, θα δεχθεί από το ΠΑΣΟΚ. 

Ωστόσο, αυτό που προξένησε αίσθηση στο γαλάζιο επιτελείο δεν είναι άλλο από τη σπουδή του κ. Τσίπρα, εν μέσω διαπραγματεύσεων και ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν η χώρα θα μπορέσει να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, να αρχίσει τον καυγά τη Δευτέρα στη Βουλή αλλά και να προχωρήσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. 

Η σκοπιμότητα 

Στη Συγγρού, διαβάζοντας και τις πληροφορίες από το διεθνή τύπο, κάνουν λόγο για πλήρες αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση κάτι που φέρνει αντιμέτωπο τον κ. Τσίπρα με δύο εναλλακτικά σενάρια: το πρώτο είναι η ρήξη και η πιστωτική ασφυξία της χώρας και το δεύτερο η συμφωνία με τους εταίρους, υπό τον κίνδυνο της εσωτερικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Υπό την έννοια αυτή θεωρείται εύλογο ο κ. Τσίπρας να επιδιώκει αφενός να δημιουργήσει αντιπάλους ώστε να ενισχυθεί και η συσπείρωση στην Κοιν. Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο εκλογικό σώμα, αφετέρου δε να θελήσει να «δείξει» άλλους – την αντιπολίτευση που «ταυτίζεται με τους δανειστές» και δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια - ως υπεύθυνους για έναν επώδυνο συμβιβασμό με την τρόικα που θα σηματοδοτεί και το τέλος των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς, όπως φάνηκε σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του, δεν πρόκειται να μείνει σε θέση άμυνας. Το κυρίαρχο επιχείρημά του είναι ότι ο ίδιος το βρήκε το μνημόνιο, αναγκάστηκε να το υπογράψει (σ.σ. όπως και ο Αλ. Τσίπρας, λένε στη Συγγρού) προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα, ωστόσο ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που είχε δρομολογήσει το τέλος του μνημονίου και την αυτοδύναμη πορεία της Ελλάδας, στην αρχή με την κάλυψη της προληπτικής γραμμής πίστωσης. 

Στον αντίποδα, είναι ο κ. Τσίπρας – λέει η ΝΔ – που όχι μόνον διέκοψε βίαια την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, προκαλώντας εκλογές, αλλά πλέον με τους χειρισμούς του οδηγεί τη χώρα σε νέο, το τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο. «Σε αυτή την περίπτωση ποιός είναι υπόλογος;» σημειώνουν στη Συγγρού και προετοιμάζονται για μία σκληρή μάχη ουσίας και εντυπώσεων, στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής. 

Μέχρι πρότινος παρέμενε άγνωστο εάν η ΝΔ θα καταψηφίσει, απόσχει ή υπερψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα. «Ας δούμε τι και πώς θα το φέρουν και θα αποφασίσουμε τότε» σημείωνε έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ., δείχνοντας ότι η τελική στάση του κόμματος δεν θα εξαρτηθεί μόνον από το εύρος της ελεγχόμενης περιόδου όσο από το σκεπτικό που θα αναπτύξει (και τους τόνους με τους οποίους θα το πράξει) ο ΣΥΡΙΖΑ προς στήριξη της πρότασής του.