current views are: 1

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:36

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η εξεταστική επιτροπή για το πως η χώρα έφτασε στο μνημόνιο ήταν  μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φωτισθεί μια από τις πιο “μαύρες” σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Η εξεταστική επιτροπή για το πως η χώρα έφτασε στο μνημόνιο ήταν  μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φωτισθεί μια από τις πιο “μαύρες” σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η εξεταστική επιτροπή για το πως η χώρα έφτασε στο μνημόνιο ήταν  μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φωτισθεί μια από τις πιο “μαύρες” σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Όμως η στιγμή που επιλέγεται, αμέσως μετά την συζήτηση στη Βουλή, δείχνει ότι επί της ουσίας αποτελεί στοχευμένη κίνηση η οποία αποβλέπει στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. 

Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι «η κίνηση αυτή θα αναζητήσει τις πολιτικές ευθύνες», όσων είχαν εμπλακεί εκείνη την περίοδο, καθιστώντας σαφές πως «πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση ελληνική χρεοκοπία». Τι πιθανόν επιτυγχάνεται με την κίνηση αυτή; Πρώτον να καταδειχθούν οι υπαίτιοι. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να απολογούνται διαρκώς όχι για τα τετελεσμένα αλλά κυρίως να απαντούν στο ερώτημα «γιατί δεν προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις». Δεύτερον σύμφωνα πάντα με στελέχη της κυβέρνησης, να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τι ακριβώς έγινε το μοιραίο βράδυ των Καννών που οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου, και οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Τρίτον ποιος ήταν ο ρόλος και η εμπλοκή οικονομικών παραγόντων εκείνη την κρίσιμη περίοδο και κυρίως των διοικήσεων των τραπεζών, όσο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης. 

Ποιος ο ρόλος του ΛΑΟΣ και ενδεχομένως της ΔΗΜΑΡ στις κυβερνήσεις συνεργασίας και κυρίως πως και υπό ποιες προϋποθέσεις οι τότε κυβερνήσεις «υπάκουσαν χωρίς δεύτερη σκέψη σε ότι τους επέβαλλαν οι εταίροι και η τρόικα». 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής όσο και αν αυτός δεν ομολογείται. Η συζήτηση αυτή εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει και όσους ελπίζουν και διακινούν σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας ή μεγάλου συνασπισμού σήμερα. Και τούτο γιατί όπως επισημαίνεται «τίποτα δεν αποκλείει να βγουν στην επιφάνεια στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι μνημονικαή επιλογή ήταν μια καλοστημένη παγίδα στην οποία έπεσαν οι τότε κυβερνήσεις γνωρίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσαν τη χώρα». 

Και όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «τώρα ένα παλαιό πολιτικό σύστημα θα αναμετρηθεί με την ιστορία της διαπλοκής, των κολλητών και των ομοτράπεζων στο όνομα της ιστορικής αλήθειας».


σχετικα αρθρα