Συνέντευξη - «βόμβα» παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης προαναγγέλει συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να αποτελέσουν συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου, ελληνικού «σχεδίου Α». Αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Συμπεριλαμβάνει μείωση του χρέους, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης. Θέλουμε να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει πως τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου και επισημαίνει:

Από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό. Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατομ. Ευρώ στο ΔΝΤ. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. 

Ο κ. Βούτσης είπε ακόμη πως «θέλουμε να μας επιστραφούν τα 1,2 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, τα οποία εμβάσαμε κατά λάθος μέσα στα 11 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θέλουμε τα 1,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο διάσωσης τραπεζών, που παρακρατούνται εδώ και μήνες. Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ). Και μετά η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια μίνιμουμ συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και τότε σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν αυτόματα δύο Ελλάδες, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις», είπε.

Όπως ανέφερε «η  Ελλάδα είναι άγκυρα στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ευτύχημα για την Ευρώπη. Διότι στην Ελλάδα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τις ριζοσπαστικές κοινωνικές διεκδικήσεις, αντί για την άκρα δεξιά όπως συμβαίνει ακόμα και σε χώρες του Βορρά».

Όσον αφορά στις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, ο κ. Βούτσης επανέλαβε:

  • Άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.
  • Δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών.
  • Καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ.
  • Όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως. Θέλουμε να αναστρέψουμε τη διάβρωση του εργατικού δικαίου και να αποκαταστήσουμε τις προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. 
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επανεξεταστούν όλες, για να δούμε κατά πόσο διαφυλάχτηκε το δημόσιο συμφέρον. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το δημόσιο συμφέρον. Το σύνθημα είναι: όχι στο ξεπούλημα!

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο ίδιος ανήκει στους «Αριστερούς με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» και είπε πως «η αριστερή πλατφόρμα δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να μεταμορφωθεί/αλλάξει».

«Είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα, αυτό κρατά ενωμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η τωρινή θέση είναι ότι πρόκειται για την ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους τουλάχιστον στο μισό με διάφορες προσεγγίσεις και διάφορους τρόπους. Αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς».