current views are: 5

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση20:28

Το «γεωπολιτικό χαρτί» βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων

Το «γεωπολιτικό χαρτί» βάζει με ένταση στο τραπέζι, σε ένα κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Δημοσίευση 20:28’
αρθρο-newpost

Το «γεωπολιτικό χαρτί» βάζει με ένταση στο τραπέζι, σε ένα κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το «γεωπολιτικό χαρτί» βάζει με ένταση στο τραπέζι, σε ένα κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη να δοθεί χρόνος ώστε να αναπνεύσει.

Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα μηνύματα προς τους πιστωτές να μην δημιουργηθεί ένα επιπλέον κενό αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ενισχύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Παρά τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των πιστωτών ότι πιθανοί εκβιασμοί δεν θα αποδώσουν, η Αθήνα δεν εκλαμβάνει ως επιθετική κίνηση τις συγκεκριμένες ενέργειες, όπως π.χ. τη δήλωση του κ. Τσίπρα για άνοιξη στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και μέσω αυτής να επέλθει επωφελής συμφωνία για τον τόπο.

Η νέα κυβέρνηση επιχειρεί, βάσει στρατηγικού σχεδίου, με όποιους κινδύνους ενέχει αυτό, να αναδειχθεί η Ελλάδα ως σταθεροποιητικός παράγοντας εντός του τριγώνου αστάθειας Ουκρανία/Ρωσία – Λιβύη – Μέση Ανατολή. Και η βασική παραδοχή στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι το οικονομικό ελληνικό πρόβλημα συναρτάται με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ρόλο είχαν και οι επαφές που έκανε στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος που άκουσε την αμερικανική ηγεσία, ως απεσταλμένος της Αθήνας, να τονίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί στην ευρωζώνη.

Η Αθήνα επιμένει ότι χωρίς την Ελλάδα ΕΕ και το ΝΑΤΟ χάνουν έναν παίκτη μέσω του οποίου ασκούν πολιτική στην περιοχή και ο οποίος τους βοηθά σε θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια.

Αρκεί όμως μόνο αυτό; Προφανώς όχι, γι’ αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξεκινάει, όπως αποκάλυψε το newpost.gr, κύκλο επαφών και επικοινωνιών, ώστε να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και να σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία. Πάντως το πρώτο που θα πάρει η Αθήνα από τη Μόσχα θα είναι σε λίγο καιρό η άρση του εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.


σχετικα αρθρα