Εργασιακά και ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως κατέδειξε και η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, με τους δανειστές να φαίνεται πως είναι αρνητικοί στην τμηματική καταβολή της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι απορρίπτουν το σενάριο του να «σπάσει» η δόση σε τμήματα, έναντι παροχής μερικών συγκεκριμένων μέτρων από την Αθήνα.

«Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις» τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφωνιών, όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό, ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα δημιουργήσουμε τρύπα στον προϋπολογισμό, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει. «Είναι ένας κακός φόρος, δεσμευόμαστε να γίνει την ώρα που πρέπει και μπορούμε εντός του 2015». Συμπλήρωσε ότι ο νέος φόρος θα βεβαιώσει μικρότερα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ που ήταν ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ αλλά θα υπάρξουν και ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε λίγο νωρίτερα πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στο EWG.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».