Πρόταση για σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων απηύθυνε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην επιστολή της προς την Πρόεδρο της Βουλής που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η κ. Μπακογιάννη προτείνει η επιτροπή να αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Αντικείμενό της θα είναι η μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

«Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου» σχολιάζει η βουλευτής της ΝΔ στην επιστολή της. 

Αναλυτικά η επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη:

Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αθήνα, 1 Απριλίου 2015

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,

Είναι κοινή εκτίμηση του ελληνικού λαού ότι χρειάζεται αυστηρός έλεγχος των αποτελεσμάτων των πολιτικών που ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Αναμφίβολα, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος.

Βασιζόμενη στην πείρα μου, δεν πιστεύω ότι μια Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας.

Για το λόγο αυτό, προτείνω η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου.

Με τιμή,

Ντόρα Μπακογιάννη

ΚΟΙΝ.:

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά

Πρόεδρο του Κινήματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρο Θεοδωράκη

Γεν. Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε κ. Δημήτρη Κουτσούμπα

Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο