current views are: 2

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση21:48

Κωνσταντοπούλου για ευρώ: «Τίποτα δεν πρέπει να τεθεί πάνω από την επιβίωση του λαού»

Στη θέση της, ότι δεν υπήρξε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το ζήτημα της είσοδο των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, επέμεινε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που σημείωσε πως οι διαδηλωτές κακώς συνελήφθησαν καθώς δεν τελέστηκε καμία αξιόποινη πράξη. Ταυτόχρονα, ανέφερε σχετικά με το ευρώ πως «τίποτα δεν πρέπει να τεθεί πάνω από την επιβίωση του λαού»

Δημοσίευση 21:48’
αρθρο-newpost

Στη θέση της, ότι δεν υπήρξε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το ζήτημα της είσοδο των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, επέμεινε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που σημείωσε πως οι διαδηλωτές κακώς συνελήφθησαν καθώς δεν τελέστηκε καμία αξιόποινη πράξη. Ταυτόχρονα, ανέφερε σχετικά με το ευρώ πως «τίποτα δεν πρέπει να τεθεί πάνω από την επιβίωση του λαού»

Στη θέση της, ότι δεν υπήρξε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το ζήτημα της είσοδο των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, επέμεινε  η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που  σημείωσε πως οι διαδηλωτές κακώς συνελήφθησαν καθώς δεν τελέστηκε καμία αξιόποινη πράξη. Ταυτόχρονα, ανέφερε σχετικά με το ευρώ πως «τίποτα δεν πρέπει να τεθεί πάνω από την επιβίωση του λαού»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου για το περιστατικό και αναφέρθηκε  στην πρώτη δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

«Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μας συνδέει φιλία και αλληλοεκτίμηση. Έχουμε δώσει μαζί αγώνες. Είναι ατυχής η προσπάθεια ορισμένων καλοθελητών να παρουσιάσουν ρήξη απόψεων»

Όπως ανέφερε, η «δήλωση του  κ. Σακελλαρίδη εκδόθηκε προ πάσης δικής μου ενημέρωσης από τη Φρουρά της Βουλής. Ήταν μία δήλωση που έγινε με βάση την ενημέρωση που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τα κεντρικά ΜΜΕ. Έπειτα, εγώ ενημερώθηκα από τον φρούραρχο, είδα και τη μαγνητοσκοπημένη καταγραφή από την κάμερα της Βουλής και διαπίστωσα πως περίπου 15 άτομα μπήκαν στην είσοδο».

«Οι διαδηλωτές είναι με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους και σε πλήρη ηρεμία. Απλώς εισήλθαν στο προαύλιο, στάθηκαν στο περιστύλιο και άνοιξαν το πανό τους» είπε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής, και τόνισε πως το «πνεύμα της ανακοίνωσης του κ. Σακελλαρίδη – για τη στοχοποίηση μιας κυβέρνησης που έχει ψηλά στην ατζέντα της τα ανθρώπινα δικαιώματα–  είναι ότι κάποια ακραία στοιχεία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εκδηλώσεις».

Κατόπιν αυτού, δημοσιεύτηκε επίσημο δελτίο Τύπου από τη Βουλή με την καταγραφή των γεγονότων, συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου και παρατήρησε πως δεν υπήρξε επίσημη διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου.  

Επανερχόμενη στο ζήτημα της εισόδου των αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής, σημείωσε πως «αυτό που θα ήταν πρόβλημα, είναι το σημερινό γεγονός να ήταν κλιμακούμενης έντασης όπως πχ η σύλληψη των διαδηλωτών που έγινε από αστυνομικούς εκτός Βουλής».

«Οι διαδηλωτές δεν διέπραξαν κάποιοι αδίκημα», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, εξηγώντας πως «είναι σαφές ότι υπήρξε αντικανονική είσοδος, αλλά δεν τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη».

Ως προς τη φρουρά της Βουλής  η κ. Κωνσταντοπούλου τη χαρακτήρισε συμπτυγμένη. «Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της φρουράς της βουλής που βρίσκεται σε πρόσωπα που δεν τα δικαιούνται» είπε και εξήγησε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πρώην και εν ενεργεία βουλευτές.

Όπως είπε, κάποιοι δεν δικαιούνται καθόλου φρουρά, κάποιοι λιγότερη απ’ όση έχουν.

«Δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα»

Αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση την οποία τελικά και απέσυρε, λέγοντας πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον πρωθυπουργό. Διέψευσε μάλιστα μετ’ επιτάσεως τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ένταση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της ίδιας. 

Αναπτύσσοντας στη στάση της απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η Πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε πως «στα μέλη και τη δράση της ΧΑ, είχα πει από τον Μάρτιο του 2012 και με είχαν χλευάσει τότε, ότι υπήρχαν στοιχεία εγκληματικής δράσης».

«Η δράση αυτή είχε καταγραφεί στη δικαστική και την κοινωνική ιστορία» συνέχισε και πρόσθεσε πως «από τον Μάιο του 2012 έλαβε την ψήφο και προσέλαβε το χαρακτηριστικό του κοινοβουλευτικού κόμματος. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν επιχειρήματα ώστε η ΚΟ και οι βουλευτές της να αποτραπούν από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επειδή υπάρχουν άλλοι παράγοντες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως στη Βουλή «δεν πρέπει να εργαλιοποιείται ο εκάστοτε “κακός” με πρόσχημα την περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων». 

«Μας ζητούν να σκοτώσουμε την κοινωνία»

Ως προς τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και την κατάσταση της οικονομίας, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως είναι «λάθος να επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε να επιβάλει σε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μέτρα ασφυξίας και συνθήκες εκβιασμού. Αυτό είναι τελείως αντίθετο από τις αρχές της ΕΕ, που έχει δομηθεί πάνω στην αρχή της ισότητας των κρατών και της ευημερίας».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «υπάρχει στο μυαλό κάποιων το σενάριο της επίδειξης δύναμης  και επιβολής, ένα σενάριο καταστροφικό για όλη την ΕΕ».

Σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας, σημείωσε πως «εάν συγκρούεται η καταβολή μισθών με άλλες υποχρεώσεις , προέχει η επιβίωση της κοινωνίας.  Το να διεκδικεί κάποιος να σκοτώσει μία κοινωνία και έναν λαό για να επιβληθεί ιδεολογικά είναι απαράδεκτο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η χώρα δεν είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στους εκβιασμούς» είπε ακόμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου που σημείωσε ότι υπάρχουν τα «μέσα και οι επιλογές για να προστατευτεί από αυτές τις αξιώσεις», ενώ επεσήμανε πως «κάθε κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει τις συμμαχίες της, οι ίδιες οι συνθήκες της ΕΕ λένε όταν ένας λαός μίας χώρας μέλους στερείται τα βασικά, οι ίδιες οι χώρες έχουν υποχρέωση στην αλληλεγγύη».

«Τα ανακοινωθέντα δεν τίθενται προς κύρωση»

Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup επεσήμανε ότι «υπήρξε κοινή διατύπωση ενός ανακοινωθέντος, ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης για να εξευρεθεί συμφωνία .Υπάρχουν και θετικά και πολλά προβληματικά σημεία, για αυτό είχε σημασία να είναι σαφείς η ερμηνείες που θα γίνουν στα όσα γράφονται στο κείμενο» είπε και αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να μην κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «τα  ανακοινωθέντα δεν τίθενται σε κύρωση από τη Βουλή».

«Ο κίνδυνος να υπάρξει παρερμηνεία ή στρέβλωση προς την κατεύθυνση της αναδίπλωσης στο μνημονιακό πλαίσιο, αποτυπώθηκε στις προκλητικές δηλώσεις διάφορων ευρωπαίων αξιωματούχων με προεξέχων τον κ. Σόιμπλε» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου που παράλληλα τόνισε πως «η διαφοροποίηση μου για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει καταγραφεί, ωστόσο για αυτό έγινε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεκτιμήσουμε την πορεία μας».

«Τίποτα δεν πρέπει να τεθεί πάνω από την επιβίωση του λαού»

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή μας στο ευρώ αποτελεί και θα πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο διαπραγματευτικό εργαλείο και πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό».

«Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να τεθεί υπεράνω της επιβίωσης του λαού μας. Κανείς δεν θα θυσίαζε τον λαό για κάτι που είναι υπέρτερης αξίας» συνέχισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε λέγοντας πως «το ευρώ, η δραχμή, και το κάθε νόμισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δέλεαρ ή εργαλείο χειραγώγησης και υποταγής. Δεν υπήρξε ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ “το πάση θυσία  στο ευρώ“. Αυτοί που μιλάνε για θυσίες θα πρέπει να θυμούνται ότι τις επέβαλαν για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες» και πρόσθεσε:

Πρέπει να είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα αυτό που επισείεται ως έξοδος από το ευρώ, δεν είναι μία προβλέψιμη κατάσταση.


σχετικα αρθρα