Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων (Βούτσης, Σκουρλέτης άφησαν ανοικτό να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι θα εξυπηρετηθεί η δόση), το εντεινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», με την κυβέρνηση να εμφανίζεται συνεχώς βέβαιη για τη συμφωνία η οποία, όμως, δεν επιτυγχάνεται, και, τελικά, το πιθανόν πλέον σενάριο να βρεθεί πολύ σύντομα η Ελλάδα αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις κινητοποιούν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συγκαλεί εκ νέου, αύριο, το 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. 

Ο κ. Σαμαράς, που προχθές προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές σημείωσε ότι η Ν.Δ. αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή της Ευρώπης στην Ελλάδα, διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό, πιέζοντας για λύση. Εξ ου και έσπευσε να καθησυχάσει και τους γαλάζιους, σημειώνοντας το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θεωρεί ότι οι ευρωπαίοι θα αφήσουν την Ελλάδα να «σκάσει», χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα. 

Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλει ο κ. Σαμαράς είναι και αυτό που ανέφερε, αλλά χάθηκε κάτω από τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή, για σειρά δικών του επαφών με στόχο να αποδεσμευθεί το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που, κακώς, επεστράφη στις Βρυξέλλες. 

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, έβλεπαν ήδη από την Τρίτη, το χθεσινό αδιέξοδο του EuroWorking Group ενώ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους σχετικά με τη «λίστα Βαρουφάκη» σημειώνουν ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε να υπάρχει μία υπόγεια διαπραγμάτευση μέτρων που δεν αποτυπώνονται, για προφανείς λόγους, σε έγγραφα, είτε η κυβέρνηση – παρά τις δηλώσεις προθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας – να συνεχίζει το κρυφτούλι με τους πιστωτές. 

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή προειδοποίηση της Συγγρού, μετά την απίστευτη βαβέλ των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δόση προς το ΔΝΤ. 

«Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα πληρώσουν το ΔΝΤ... σε κάθε περίπτωση, έχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός». 

Στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, όπου και καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η αυριανή σύγκληση του οργάνου έχει ως στόχο, αφενός να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, αφετέρου δε να επαναξιολογηθεί η στάση του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς παραμένει πιστός στην προσπάθεια να ανοίξει το κόμμα και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, καθιστώντας εκ παραλλήλου συνυπεύθυνα και τα στελέχη που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, το όργανο να απασχολήσει και η επικείμενη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής για το μνημόνιο, όπου ήδη χθες καταγράφηκαν οι πρώτες εκατέρωθεν αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης και άμυνας της Ν.Δ. στις δύο γαλάζιες κυβερνητικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας.