Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και για την τακτική που ακολούθησε στη συνέχεια ως κυβέρνηση.

Μιλώντας στο BBC, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους της τις οποίες πλέον δεν μπορεί να εκπληρώσει. Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη εμπειρίας και για απαιτήσεις που «είναι εντελώς απαράδεκτες για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης».

Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ακόμη πως:

Δεν είναι καθόλου χρήσιμο για την Ελλάδα να επιτίθεται στις χώρες που προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν φτωχότερες χώρες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, επομένως θα λάβει ένα συνολικό ''όχι'' όταν ζητάει να της γίνει κούρεμα χρέους. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αναλάβει τις ευθύνες της για τα οικονομικά δεινά της χώρας και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη μόνιμη δαιμονοποίηση της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας:

Δεν είναι η Γερμανία ή άλλο μέλος της ΕΕ που δημιούργησε τα προβλήματα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη χώρα έχει δομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού και επέστρεψαν. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που την εμποδίζει να πετύχει, αλλά η κακή πολιτική δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο τάχθηκε κατά της προοπτικής να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας αυτή την πιθανότητα «αρνητική».

Ωστόσο, επεσήμανε πως θα είναι λιγότερο επιζήμια λόγω του γεγονός ότι οι αγορές, πλέον, είναι πολύ πιο σίγουρες σε σχέσεις με προηγούμενα χρόνια. Ως ακραιφνής ευρωπαϊστής, ωστόσο, συμπλήρωσε: «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα σπάσει το ταμπού και θα θέσει ένα προηγούμενο».