Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη σύγκλιση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, προγραμματίζει για αύριο στις 14:00 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με εταίρους και δανειστές και η στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στην όποια τροπή πάρουν τα πράγματα. 

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα και μάλιστα άμεσα, με βάση και τις χθεσινές δηλώσεις – βόμβες δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, στέλνοντας, όπως σημείωναν από τη ΝΔ, ηχηρά, αλλά λανθασμένα μηνύματα προς τους δανειστές, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. 

«Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ότι θα πληρώσουν το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός», έλεγαν αργά χθες το βράδυ κύκλοι της Λεωφόρου Συγγρού, παρά την προσπάθεια καθησυχασμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου

Οι παλινωδίες και τα πίσω-μπρος στη λίστα με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές, το στράγγισμα των ταμειακών διαθέσεων της χώρας, αλλά και το μπάχαλο που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τα πέρα-δώθε των υπουργικών χαρτοφυλακίων που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας, μόνο έντονη ανησυχία προκαλούν, έλεγαν από τη Συγγρού. 

Στο τραπέζι του αυριανού Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ αναμένεται να βρεθεί και η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Όπως υπενθύμιζαν γαλάζια στελέχη, ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις, είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενη μια πιθανή συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής αφού, όπως είχε πει, η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.   

Όμως, όπως υπενθύμιζαν τα ίδια στελέχη, ο κ. Σαμαράς είχε πει και κάτι ακόμη. Πως αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να μπει και το ερώτημα προς εξέταση ποιος εμπόδισε τη χώρα να βγει από το μνημόνιο. Αν μάλιστα υπολογίσει κάποιος την επέκταση του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στη Συγγρού, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τους εαυτούς τους μέσα στην εξεταστική.