Διευκρινίσεις παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνεται στην τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερός στο 1,2% του ΑΕΠ.

«Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ, μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και «καθιστά σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%».

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι το όποιο υψηλότερο ποσοστό πλεονάσματος επιτευχθεί, πέραν των προβλεπόμενων εσόδων, θα αξιοποιηθούν υπέρ των ασθενέστερων. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα δεν εί ναι στα σχέδια του Υπουργείου: 

Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου.