Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, λίγο πριν αρχίσει και επίσημα η τουριστική περίοδος.

Την ώρα που η αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: 

Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες. Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιέσεις, το ξέρετε είναι ασφυκτικές. Είναι ιδεολογήματα αυτά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση. Ότι έχουμε προβλήματα, στον ΦΠΑ στα νησιά, έχουμε. Να σας πω ένα στοιχείο που νομίζω είναι λόγος να ντρεπόμαστε όλοι μας. Πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο τουρισμός στη Μύκονο. Και ξέρετε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν; Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάπου δεν πάμε καλά. Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε τον συντελεστή. Η λύση είναι να εισπράττουμε αυτά που πρέπει να εισπράττουμε. Οι κατέχοντες είναι αυτοί που πλουτίζουν με αυτό τον βάναυσο τρόπο και πρέπει να πληρώσουν. Το θέμα είναι πώς θα το μεθοδεύσουμε με τις κατεστραμμένες υπηρεσίες που έχουμε, με τις υπηρεσίες που έχουν αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντα ήταν στραβό το κλίμα, αλλά ήρθε και ο γάιδαρος των τελευταίων πέντε ετών και καταλαβαίνετε ποια είναι η κατάσταση.

Στον αντίποδα, η Νάντια Βαλαβάνη εμμένει στις απόψεις της για αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη.

«Είναι απολύτως βάσιμο να καταργηθεί η έκπτωση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη», ανέφερε η κυρία Βαλαβάνη, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες στον γεωγραφικό διαχωρισμό. 

Ουσιαστικά, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει τώρα ότι δεν γίνεται να καταργηθεί η έκπτωση μόνο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αφήνοντας το ίδιο καθεστώς για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.