Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ΄ Τύπου και άλλες διατάξεις».

Με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται κάθε διάταξη που αναφέρεται στα «καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου». Με άλλα λόγια, καταργούνται πλήρως οι φυλακές υψίστης ασφαλείας​. Έτσι, τα καταστήματα κράτησης πλέον θα χωρίζονται:

  • Στα Α' τύπου όπου θα κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι για χρέη και οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης
  • Στα Β` τύπου κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης σειρά διατάξεων με τις οποίες προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αποφυλάκισης για ειδικές κατηγορίες κρατουμένων. 

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη και ξεπέρασαν τα 75 έτη, εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους, εκτός και εάν κριθεί ότι η έκτιση της ποινής είναι σε φυλακή είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών μετά από αίτηση του καταδικασμένου.

Οι καταδικασθέντες που θα απολυθούν υποχρεούνται να εμφανίζονται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Σημειώνεται πως οι ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνουν και την περίπτωση Σάββα Ξηρού στον οποίο έως σήμερα τα αρμόδια δικαστήρια είχαν απορρίψει τις όποιες αιτήσεις του για αποφυλάκιση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος: 

«Η απόλυση υπό όρο χορηγείται (…) σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε  έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε πως νακοίνωσε πως εξετάζεται σοβαρά η υποβολή τροπολογίας στο νομοσχέδιο με περιεχόμενο τον κατ’ οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το νομοσχέδιο