current views are: 1

2 Απριλίου 2015
Δημοσίευση17:45

Οι προσωπικές στρατηγικές και η απουσία συντονισμού απειλή για την κυβέρνηση Τσίπρα

Για βίαιη προσαρμογή στην σκληρή πραγματικότητα κάνουν λόγο έμπειρα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 17:45’
αρθρο-newpost

Για βίαιη προσαρμογή στην σκληρή πραγματικότητα κάνουν λόγο έμπειρα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Iωάννης Μαρτέλλος

Για βίαιη προσαρμογή στην σκληρή πραγματικότητα κάνουν λόγο έμπειρα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται όμηρος προσωπικών στρατηγικών, ενώ είναι εμφανής η αδυναμία συντονισμού της.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, όπου το Μέγαρο Μαξίμου βάλλει κατά υπουργών, η Πρόεδρος της Βουλής κατά της κυβέρνησης, βουλευτές τάσσονται κατά κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, αλλά και το γεγονός ότι η συμφωνία με τους πιστωτές είναι ακόμα στον αέρα, είναι ενδεικτικό της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης που υπάρχει.

Καθ’ υπερβολή πολλοί μιλάνε με ήπιους τόνους για εικόνα παράλυσης σε πολλά επίπεδα και για αδυναμία προσαρμογής αρκετών μελών της νέας κυβέρνησης στις νέες συνθήκες που δημιούργησε αφενός η εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου και αφετέρου η πίεση από τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξανέστη χθες σε εσωτερική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κατάσταση που παρατηρήθηκε στην κυβέρνηση και ετοιμάζεται για άμεσες κινήσεις, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός, σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, θέλει να επέλθει άμεσα ηρεμία καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη και δεν επιθυμεί να υπάρξει αποπροσανατολισμός από τον κεντρικό στόχο της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, όμως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβέρνηση και να απωλέσει τη στήριξη τμήματος της κοινωνίας που την στήριξε (π.χ. πρώην ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και η οποία έχει ψηλά στον κώδικα αξιών της την έννοια του δόγματος «νόμος και τάξη» σε ήπια μορφή.

Τα όσα συμβαίνουν με τους αντιεξουσιαστές που καταλαμβάνουν συνεχώς δημόσια κτίρια και συντηρούν ένα κλίμα αναταραχής, δίνοντας «πάτημα» στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί τον Πρωθυπουργό.

Όμως υπάρχει μια δυσκολία αντιμετώπισης του φαινομένου στην παρούσα φάση και εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση, ενδέχεται να δυσκολέψει η κατάσταση και να είναι διαβρωτικό για την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαιτείται να αναπροσαρμόσουμε και εμείς τη στρατηγική μας ως κυβέρνηση. Πλέον κυβερνάμε και αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός μας» τονίζεται από πολλές πλευρές, ενώ ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να χαράξει μια νέα γραμμή και νέα πορεία.

 


σχετικα αρθρα