Δριμεία κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα που εστάλη στο Euro Working Group ασκεί το Μαξίμου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθούν υφεσιακά μέτρα. Το βλέμμα στρέφεται τώρα στο νέο κύκλο διαπραγμάτευσης και την επόμενη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων της ευρωζώνης, στις 8 και 9 Απριλίου. 

«Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη» επισήμαναν κυβερνητικές πηγές. Σημειώνουν, επίσης, την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη, που είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016.

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, εν μέσω μιας κρίσιμης και επίπονης διαπραγμάτευσης, γι' αυτό και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι υπήρξε σκόπιμη παρερμηνεία και επιλεκτική διαρροή της λίστας, που δεν προέρχεται από την ελληνική πλευρά. Η πολιτική ηγεσία και κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, σημείωναν χαρακτηριστικά ότι η τακτική των Ευρωπαίων δυναμιτίζει την κατάσταση, καθώς με  τέτοιες διαρροές, σπάει το εμπιστευτικό της διαπραγμάτευσης. 

Μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικό όφελος και έσοδα από μεγάλη φοροδιαφυγή

Από τη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, που όπως τονίζουν στην κυβέρνηση είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έσοδα πάνω από 6 δισ. ευρώ, ενά εφαρμοστούν επιτυχώς. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό όφελος θα κυμανθεί από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. 

Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ, και όχι 3,9%, ενώ σημειώνει ότι αν επιτευχθούν μεγαλύτερα έσοδα αυτά θα επιστραφούν στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. 

Σημαντικό όφελος θα αποφέρει και ο νέος φορολογικός νόμος από το φθινόπωρο του 2015, με κύκλους της κυβέρνησης να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα εφαρμοστεί μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τέλος, σημειώνουν ότι στο δέυτερο εξάμηνο του έτους θα έρθει και το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015. 

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν την ίδια ώρα, οι ελληνικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων σε τράπεζες της Ελβετίας, στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, θα έχει σειρά συναντήσεων με αντιπροσωπεία του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο δίνει μεγάλη έμφαση στα έσοδα που θα προκύψουν από τα αφορολόγητα εμβάσματα και καταθέσεις 

Υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά όχι για πολύ ακόμα...

Για τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα ισχυρίζεται ότι έχει στα ταμεία επαρκή διαθέσιμα, ωστόσο πιέζει τους δανειστές στην κατεύθυνση της λύσης για το πρόβλημα της ρευστότητας.

Ο χρόνος πιέζει, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είπε στους εταίρους ότι θα ξεμείνει από λεφτά στις 8 Απριλίου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε το EWG της Τετάρτης ότι «οι αντοχές εξαντλούνται» και ζήτησε επιπλέον δανεισμό.