«Η Ελλάδα δεν θα βγει από τη νομισματική ένωση φέτος», εκτιμάει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του.

Όπως αναφέρει, το χρηματοδοτικό κενό της χώρας είναι μικρό σχετικά με το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που έλαβε στο παρελθόν, και η βούληση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη παραμένει ισχυρή.

Οι συντάκτες του Bloomberg εκτιμούν ακόμα πως θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων για να ξεκλειδώσουν οι πόροι ώστε να συνεχίσει η οικονομία της χώρας να λειτουργεί. Αντίστοιχες εμπειρίες από το παρελθόν δείχνουν πως μία συμφωνία θα μπορούσε να βρεθεί την τελευταία στιγμή – ακριβώς πριν την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ. Ακόμα όμως, τονίζει το Bloomberg, καθώς το χρονοδιάγραμμα γίνεται όλο και πιο στενό, η υπομονή των δανειστών μπορεί να εξαντληθεί και έτσι να πυροδοτηθεί μία έξοδος από την ευρωζώνη.

Στη συνέχεια το πρακτορείο κάνει μία αναφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως οι συνολικές ανάγκες για το υπόλοιπο του 2015 ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ.

Πηγές χρηματοδότησης

Σε αυτό το πλαίσιο, το Bloomberg τονίζει πως μία εκ των πηγών χρηματοδότησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και σημειώνει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης σκοπεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Ακόμη μία πηγή είναι η επαναφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε η ΕΚΤ, ποσό που ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ. Αυτοί οι πόροι θα εκταμιευτούν μόνο εάν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό που κάποτε ονομάζαμε τρόικα σημειώνει το Bloomberg.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδεσμεύσει ακόμη 3,5 δισ ευρώ, όσα προβλέπονται στην έκτη αξιολόγηση που κανονικά έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του 2014. Παράλληλα το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τις πληρωμές για την έβδομη και όγδοη χρηματοδότησης που επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου του 2014 και του Φεβρουαρίου του 2015. Συνολικά θα μπορούσαν να εκταμιευτούν ακόμη 5,3 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, το Bloomberg σημειώνει πως το EFSF θα μπορούσε να αποδεσμεύσει ακόμη 1,8 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να δοθούν μόλις λήξει η τετράμηνη παράταση. Όλα αυτά αφήνουν ένα κενό ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν σύμφωνα με το δημοσίευμα με δύο τρόπους:

  • Ο πρώτος θα ήταν μία ενδεχόμενη αύξηση το ορίου στην έκδοση εντόκων γραμματίων
  • Ο δεύτερος θα ήταν η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής ρευστότητας.

Οι κίνδνυνοι

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg η χειρότερη εξέλιξη με βάση το σενάριο που διατυπώθηκε είναι το ενδεχόμενο η πολιτική βούληση να εξαϋλωθεί και η Ελλάδα να εξαναγκαστεί για έξοδο από το ευρώ, χωρίς διαπραγμάτευση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβασμός εγκαίρως και να κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε δύσκολα να βρει τρόπο να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα εάν μία χώρα βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει:

Κλείνοντας την κάνουλα ρευστότητας – σε μία στιγμή που τα κεφάλαια από τις τράπεζες της χώρας θα φεύγουν μαζικά- θα μπορούσε να φέρει το τραπεζικό σύστημα στα όρια του. Το αποτέλεσμα θα ήταν η Ελλάδα να αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. Αυτό ενδεχομένως θα βοηθούσε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της τα χρόνια που έρχονται, ωστόσο οι δυσχέρειες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα ήταν τεράστιες.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το Bloomberg, θα πρέπει να ανησυχεί και για το 2016 ως προς το πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτό θα σήμαινε ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διαπραγματευτεί έπειτα από τη λήξη της τετράμηνης παράτασης. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% έως 2% για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Πολιτικός κίνδυνος

Ο κίνδυνος από ενδεχόμενη διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το Bloomberg, μετριάζεται από το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για αναστροφή των περικοπών γεγονός που θα οδηγούσε στην αντίδραση βουλευτών.

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερη πολιτική αστάθεια, ενδεχομένως μέχρι και διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμάει το Bloomberg