Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε τον Αντώνη Σαμαρά να παίρνει πάνω του το βάρος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ. Με δημόσιες εμφανίσεις, με δηλώσεις και παρεμβάσεις, δίνει άλλη βαρύτητα σε θέματα που έχουν να κάνουν με κεντρικές πολιτικές επιλογές. Τυχαίο, δεν το λες. 

Το πρώτο διάστημα μετά την εκλογική ήττα, η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ συμπεριφερόταν σαν… παραζαλισμένα κοτόπουλα. Αλλού πατούσαν και αλλού βρισκόταν. Τους πήρε αρκετός χρόνος για να δείξουν κάποια σημάδια ισορροπίας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό φαίνεται ότι διαδραμάτισε το εσωκομματικό τοπίο που άρχισε να ξεκαθαρίζει. 

Τις πρώτες ημέρες μετά την ήττα, στελέχη και βουλευτές της ΝΔ δεν γνώριζαν το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν ο Σαμαράς θα είχε τη δύναμη να επιβληθεί των δελφίνων ή αν θα κατέρρεε από τις πιέσεις και θα οδηγούνταν σε παραίτηση. Τελικά ο χρόνος έγινε «γιατρός» . Ο Σαμαράς δεν φαίνεται να απειλείται από την εσωκομματική αντιπολίτευση, έστω και αν οι γκρίνιες συνεχίζονται.  

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται σταθερή στις απόψεις της, αλλά ως εκεί. Ανοιχτά θέμα παραίτησης του Προέδρου, δεν θέτει. Και είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στη μάχη διαδοχής του Καραμανλή έχασε από τον Σαμαρά με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ στη συνέχεια διαγράφτηκε, ίδρυσε δικό της πολιτικό σχηματισμό, απέτυχε και επέστρεψε χωρίς ποτέ να βρεθεί στον σκληρό πυρήνα της εξουσίας.  

Ο Νίκος Δένδιας προσπαθεί κάτι να κάνει, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Τα στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν ότι με τις δικές του δυνάμεις, άντε να φτάσει στο επίπεδο να προκαλεί κάποιο εκνευρισμό. Και μόνο αυτό. Αν δεν τον πάρει στην πλάτη του ο Κώστας Καραμανλής, τύχη δεν έχει. Αλλά ο Καραμανλής δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά και πολύ περισσότερο να τα πυροδοτήσει.  

Ο Σαμαράς δείχνει να έχει εγκαταλείψει την εκτίμηση της «αριστερής παρένθεσης» και αυτό τον βοηθάει σε πιο ψύχραιμες κινήσεις. Για παράδειγμα, χθες, δήλωσε ότι θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας αν το διακύβευμα ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα, με προσωπική δήλωση υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη. Αμφότερες οι δηλώσεις, έχουν κοινή ανάγνωση: Η κυβέρνηση δεν μπορεί.  

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα περάσει τον κάβο του καλοκαιριού και τότε, αναμένουν πολιτικές εξελίξεις. Ως τότε, ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει την παράταξη μπαίνοντας ο ίδιος μπροστάρης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πολιτική του βγαίνει. Και καθημερινά,  φαίνεται να πατάει πιο καλά.