Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στη σκιά των κρίσιμων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με δανειστές και εταίρους και με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας να εξαντλείται, συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.  

Τα γαλάζια στελέχη αναμένεται να αποφασίσουν τη «γραμμή» που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, σε σχέση με τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και για τη στάση της ΝΔ στη συζήτηση που πρόκειται να γίνει επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική Επιτροπής για το Μνημόνιο. 

Ο προβληματισμός πάντως ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ είναι έντονος, καθώς όπως έλεγαν, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι «τα ψέματα του κ. Τσίπρα θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας». Μάλιστα όπως σημείωναν τα «πήγαινε-έλα» της λίστας Βαρουφάκη μόνο επιπλέον φόβο προκαλούν την ώρα που οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν «στραγγίξει» τη ρευστότητα από την οικονομία. 

Παράλληλα από τη Συγγρού με non paper τόνιζαν από χθες το απόγευμα, ότι τώρα ο κ. Τσίπρας με βάση το «email Βαρουφάκη», για να αποφύγει «τον ξαφνικό θάνατο» παίρνει νέα μέτρα τεράστιας «καθαρής δημοσιονομικής απόδοσης» ύψους 3,5 έως 5,0 δις ευρώ ή από 1,9% έως 2,7% του ΑΕΠ, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο φόρους.  

«Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015, περιορίζεται στο 1,4%, ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3%, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης για 1,5% του ΑΕΠ» έλεγαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ, στρέφοντας τα πυρά τους προς το Μαξίμου. 

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, αναμένεται να βρεθούν όχι μόνο τα νέα μέτρα που φαίνεται να φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το τι έλεγε η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι σήμερα, καθώς θεωρούν ότι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώνονται για αυτά που προειδοποιούσαν, αλλά και για τις επιλογές που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει, εκτιμούν τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Λεωφόρου Συγγρού, η φωνή της ΝΔ να δυναμώνει ξανά μέσα στην κοινωνία και ο ρόλος του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως αντίπαλου πόλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροαριστερά, να ισχυροποιείται μέρα με τη μέρα.