«Δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει στην ουσία του κειμένου», δήλωσε ο Γιάννης Μπαλάφας, σχετικά με το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιάννη Πανούση.

Μιλώντας στον Real Fm, ο αντιπρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε:

Προσωπικά δεν θα το έδινα να δημοσιευθεί με αυτόν τον τρόπο αν θα ήμουν υπουργός της κυβέρνησης. Εγώ συμφωνώ με την πράξη και το στυλ που αντιμετώπισε τις δύσκολες καταστάσεις τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες. Ήταν χαμηλών τόνων, δεν έδινε τη δυνατότητα για γενικευμένες καταστάσεις και εγώ συμφωνώ με αυτή την αντιμετώπιση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εισηγείται κάτι άλλο.

«Αναμφισβήτητα, αυτές οι ενέργειες έχουν τον χαρακτήρα μιας πρόκλησης και μιας επιθετικότητας απέναντι στην κυβέρνηση. Όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το τρίπτυχο, προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενίσχυση του κράτους δικαίου αλλά και έννομη τάξη, είναι μια δύσκολη εξίσωση. Νομίζω μέχρι τώρα καλά το πάει. Αντικειμενικά, ενέργειες οι οποίες βάζουν αυτό το τρίπτυχο, ή ένα μέρος του τρίπτυχου σε αμφισβήτηση, αντικειμενικά λειτουργούν προκλητικά και επιθετικά απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Μπαλάφας.

«Δυστυχώς η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και οι κλεισμένες κάνουλες δεν είναι υπόθεση των τελευταίων δύο μηνών, αλλά είναι πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος. Είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν είναι όμως ότι ήταν υγρή η αγορά και ξαφνικά έγινε ξηρή», σχολίασε αρχικά ο κ. Μπαλάφας σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και συνέχισε:

Ένα στυλ αντιπολίτευσης που μας ασκείται, σπρώχνει προς μια ανησυχία και δεν προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση.

«Τα χρήματα που πάρθηκαν από τις τράπεζες δεν ήταν μεγαλοαναλήψεις. Μην ανησυχείτε, μην σας σπέρνουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία. Για σκεφτείτε πόσες φορές σας είπαν ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Έγινε ποτέ τίποτα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλάφας.

«Τραβάει μακριά η διαπραγμάτευση. Το σχήμα ήταν, ή τα υλοποιείτε ή σας κόβουμε τη δόση. Τώρα πάλι, είναι πολύ μεγάλη η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Χρήματα η χώρα έχει να πάρει από τον Αύγουστο χρήματα από τους δανειστές. Κινείται με τα δικά της δεδομένα. Εγώ πιστεύω ότι η εκδηλωθήσα πολιτική βούληση να μην αφήσουμε να υπάρξει ατύχημα, θα εκφραστεί και τώρα. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται και μια στραβή. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Όλοι έχουν την αίσθηση της αυτοπροστασίας γι αυτό έχουμε ακολουθήσει αυτή την αποφασιστική και συνετή πολιτική», είπε επίσης ο κ. Μπαλάφας.

«Είχα πει από την 1η μέρα, περισσότερη φειδώ στα λόγια. Νομίζω ότι αυτή η παθογένεια μας χαρακτηρίζει ακόμα και μερικές φορές, ίσως είναι από την έλλειψη εμπειρίας. Υπάρχει δεν μπορώ να το αρνηθώ», σημείωσε.

«Η χώρα, λειτούργησε χωρίς δανεικά από τον Αύγουστο του 2014. Εμείς δεν θέλουμε τη ρήξη. Το έχομε πει σε όλους τους τόνους. Έχουμε κατηγορηθεί γι αυτό. Μας κατηγορούν για κωλοτούμπα. Εμείς θέλουμε να ρεύσει στα Ταμεία χρήμα και από τους δανειστές. Ορισμένες εξαγγελίες δεν είναι για να υλοποιηθούν αύριο. Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρξουν βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες. Αν βρισκόμασταν στο δίλημμα που θα μας έλεγε ή μισθούς, συντάξεις ή εξόφληση δόσεων, θα επιλέγαμε το πρώτο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε, κάνουμε ότι μπορούμε», κατέληξε.