Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών με τις οποίες «όξυναν» το κλίμα με τους εταίρους μόνο τυχαίο δεν είναι. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας καλά το τι αντιμετωπίζει και κυρίως το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει από τα παντός είδους κλιμάκια, έχει επιλέξει να παίξει «φούλ» επίθεση.

«Προοειδοποιούμε, δεν απολογούμαστε» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση κυβερνητικού στελέχους για την επιθετική πολιτική και εξήγησε «τώρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, εμείς έχουμε αναλάβει τις δικές μας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στο μότο «δεν αστειευόμαστε και καλό είναι να το κατανοήσουν αυτό και οι εταίροι» ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι όχι στους υψηλόβαθμους υπαλλήλους των κλιμακίων αλλά στους υπουργούς Εξωτερτικών εν αναμονή του Εurogroup.

Αυτό σημαίνει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση φτάσει στα όριά της τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και τότε «ο καθένας θα μετρηθεί και με τον εαυτό του». Η προειδοποίηση είναι σαφής και δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας. «Υπάρχουν οι σύμμαχοι όσων θέλουν να αποτύχει η αριστερή κυβέρνηση» λένε στελέχη της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα «κοιτάζουν» και προς τις ηγεσίες των ευρωπαίων εταίρων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για τον Απρίλιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα παρά τα μπαράζ διαρροών, πληροφοριών και εκτιμήσεων «συγκεκριμένων διεθνών μίντια» τα οποία «σχεδόν εργολαβικά έχουν αναλάβει το βρώμικο παιχνίδι».

Όμως, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω απο τις «κόκκινες γραμμές», αν συνεχισθεί το κλίμα ασφυξίας τότε θα πρυτανεύσει η λογική να «σώσουμε την κοινωνία». Επι της ουσίας το μότο «λύση εξω-ρήξη μέσα» αποκτά διπλή δυναμική, και στηρίζεται στη λέξη «ρήξη». Όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι υπο ομηρεία», και ταυτόχρονα «η ελληνική κοινωνία να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του πειραματόζωου». Αρα η «ρήξη» δεν είναι ένα επικοινωνιακό ευφυολόγημα το οποίο στερείται πολιτικής πίεσης, στην προσπάθεια να πεισθούν και οι πλέον «σκληροί» ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν θα αποτελεί ένα πολιτικό διάλειμμα, αλλά μια νέα σελίδα στην Ευρώπη.

Στην προσπάθεια αυτή τα ανοίγματα προς Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα αν και ενδεχομένως δεν έχουν απτά οικονομικά αποτελέσματα, εν τούτοις αποτελούν μοχλό πίεσης προς «όσους μας θεωρούν δεδομένους», λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παράλληλα εκτιμούν ότι «δύσκολα οι ευρωπαϊκές ελίτ θα συνδέσουν την ιστορία τους με τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με ότι αυτό συνεπάγεται, αν η Ελλάδα εξωθηθεί σε έξοδο». Και το βέβαιο είναι ότι δεν αστειεύονται.