Για τις ελληνικές προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους καθώς και το τί θα γίνει σε ενδεχόμενο αδιεξόδου τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο κ. Σκουρλέτης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις, οι εταίροι «θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα»

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ροκάνισμα χρόνου» τη συζήτηση που γίνεται «για τη δήθεν (...) αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η Ελλάδα» και συνέχισε λέγοντα πως σκοπός είναι να «πιεστούμε» ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε «να βγει ατελέσφορη η ισχυρή διαπραγματευτική προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η χώρα. Κι αυτό αφορά ορισμένες δυνάμεις».

Συνεχίζοντας  τόνισε πως το «σενάριο ρήξης εάν τελικά που δεν το εύχομαι ούτε το θεωρώ το πιο πιθανό, θα είναι κάτι το οποίο θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας» και πρόσθεσε:

Λέω αν προκύψει... Μπορεί κανείς να το αποκλείσει; Μιλάμε ειλικρινά, έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να μιλάμε ειλικρινά. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη μας ανάμεσα σε μας και την ελληνική κοινωνία, η οποία μας έχει δώσει μία πολιτική εντολή με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε σχετικά με τη χρηματοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα λεφτά μπορεί να υπάρχουν, όπως και για το επόμενο. Το αμέσως επόμενο θα υπάρχει;» είπε και πρόσθεσε:

«Εκείνο είναι το ερώτημα. Όλοι γνωρίζουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Αλλά αυτό το οποίο ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η τοξική χρηματοδότηση των τελευταίων 5 ετών δεν μείωσε το χρέος , διέλυσε την οικονομία, διέλυσε την κοινωνία, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στην επισήμανση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα χρήματα ο κ. Σκουρλέτης διερωτήθηκε: «Ποιες μεταρρυθμίσεις όμως;» 

«Αυτές που θέλουμε εμείς» επεσήμανε στη συνέχεια και τόνισε πως οι «καταθέσαμε (σ.σ. τις προτάσεις) αναλυτικά, εμπεριστατωμένα. Κινούνται έξω από τα όρια της μνημονιακής λογικής; Βεβαίως. Θα το αποδεχθούν; Πρέπει να το αποδεχθούν».

Στο ερώτημα αν δεν αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης απάντησε:

Νομίζω θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τα θραύσματα θα καταλήξουν τελικά και στους υπόλοιπους εταίρους. Και δεν θεωρώ τελικά ότι θα επικρατήσει αυτή η ακραία, αυτοκαταστροφική, για την Ευρώπη λογική.