Να προχωρήσουν σε δέσμευση λογαριασμών πλουσίων ελλήνων φοροφυγάδων πρότεινε ο γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη Rheinische Post.

«Προσφερθήκαμε, στον κ. Τσίπρα, να παγώσουμε τους λογαριασμούς των ευκατάστατων ελλήνων πολιτών που χρωστούν φόρους στην πατρίδα τους. Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει, αλλά θα πρέπει πρώτα να δραστηριοποιηθούν οι ίδιες οι ελληνικές αρχές προς αυτό το στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, με ολόκληρη τη συνέντευξη να δημοσιεύεται το Σάββατο.

Ο κ. Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να βοηθήσει με προσωπικό στην αναδόμηση του ελληνικού κράτους ή να χρησιμοποιήσει επενδυτικά εργαλεία από το σχέδιο Γιουνκέρ ειδικά για την Ελλάδα. «Αλλά αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν τα παιχνιδάκια, που εδώ και κάποιες βδομάδες παίζει η ελληνική κυβέρνηση» είπε με σαφώς αιχμηρό τόνο.

Προϋπόθεση για τη βοήθεια είναι η Αθήνα να αποδεχτεί τις ως τώρα συναφθείσες συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά στις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας ο κ. Γκάμπριελ δεν ανησυχεί καθόλου:

Δεν μπορώ να φανταστώ – ακόμα κι αν προσπαθήσω – ότι υπάρχει κανείς στην Αθήνα που σκέφτεται στα σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να ριχτεί στην αγκαλιά της Μόσχας.