Για βελτίωση του κλίματος στη διαπραγμάτευση, μετά νέο κείμενο μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική πλευρά, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel.

Μετά το χάος, τα πράγματα θα μπορούσαν μόνο να γίνουν καλύτερα, σχολιάζει το ρεπορτάζ με τίτλο «Τέρμα με τις λίστες», που αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Βούτση περί ΔΝΤ. Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που ακολούθησε, σημειώνει το Spiegel, παρουσιάστηκε το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κι αυτό «έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναφανεί». 

Στο κείμενο αναφέρεται ότι διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να «σπάσει τα ταμπού» στην φοροδιαφυγή

Αν και πολλοί από τους πιστωτές της Ελλάδας εξέφραζαν μέχρι τώρα το γεγονός πως δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της χώρας, εν τούτοις μετά τη λίστα Βαρουφάκη φέρονται να δηλώνουν πως «τώρα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα». Αν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φαίνονται μη ρεαλιστικές, τουλάχιστον τώρα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων υπάρχει και μπορεί να αναγνωρισθεί. «Υπάρχει πρόοδος» λέει στο Spiegel εκπρόσωπος των θεσμών, που πάντως προσθέτει πως «χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο». 

Πηγές άλλου υπουργείου της Ευρωζώνης εκφράζουν ωστόσο παράπονα ότι τα μέτρα της λίστας είναι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση κι ότι αντί να αντιμετωπίζεται το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταργούνται ακόμα κι όσοι υπάρχοντες νόμοι εξοικονομούν χρήματα.

Κύκλοι από την ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν πάντως ότι η Αθήνα «έχει κάνει το καθήκον της», αισιοδοξώντας ότι θα λάβει ήδη την επόμενη βδομάδα μέρος των χρημάτων από το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο ΥΠΟΙΚ του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερφελντ, επισημαίνει στο περιοδικό ότι σκοπεύει να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη αφού «και στο παρελθόν υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν ακολούθησε απολύτως τίποτα».

Παράλληλα απέκλεισε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο και μόνο με την επίδειξη μίας λίστας, σημειώνοντας ότι είναι καθαρή η γραμμή των ευρωπαϊκών κρατών να δίνουν βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα ψηφισμένα νομοσχέδια. Κι αυτό γιατί ενώ έχουν γίνει περικοπές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και τη φοροδιαφυγή εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια και μετά αναβάλλονται. «Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Αλλά γίνεται ολοένα και περισσότερο», δηλώνει ο βέλγος υπουργός.

Προσθέτει ακόμα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Για το ότι η χώρα μπορεί να μην πληρώσει την επικείμενη δόση του δανείου στο ΔΝΤ σχολιάζει χαρακτηριστικά «καμία συζήτηση», συμπληρώνοντας ότι αν η Ελλάδα αρχίσει κατά αυτόν τον τρόπο να παραβιάζει συμφωνίες με τους δανειστές της, τότε ένα Grexit δε θα πρέπει να αποκλείεται.

«Πρόκειται για μια διαχειρίσιμη πιθανότητα. Με την τραπεζική ένωση και την ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των περισσότερων κρατών, η Ευρωζώνη είναι ισχυρότερη από ότι πριν μερικά χρόνια» αναφέρει ακόμα.