Από την Άρτεμις Παραδείσου 

Την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση της θέλει να ξεπεράσει η κυβέρνηση η οποία έδειξε να αιφνιδιάζεται από το απαγγελτικό άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για την «Αριστερά του τίποτα».

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε την αμηχανία του μέσα από τα κυβερνητικά σχόλια που ακολούθησαν της δημοσίευσης του άρθρου καθώς παρά το σαφές άδειασμα των απόψεων Πανούση θέλησε να υπερτονίσει μέσα από αυτά ότι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια και προσήλωση της αξίες της.

Όπως και να’ χει, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να μην σηκώσει το θέμα Πανούση καθώς αυτήν την στιγμή εκείνο που προέχει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και όχι η διατήρηση μίας εστίας έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Παρ’ όλα αυτά το θέμα Πανούση δεν έχει κλείσει. Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η οργή Τσίπρα για το άρθρο του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού θα κοπάσει. Το θέμα Γιάννης Πανούσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα παραμείνει ανοιχτό και θα επιλυθεί όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ακόμη κι αν χρειαστεί αυτή να αργήσει πολύ.

Τα πρώτα σύννεφα με το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκαν με την περίφημη διαρροή του εγγράφου για την είσοδο των λαθρομεταναστών στα σύνορα, όπου ο Πανούσης έδειξε να τα μπερδεύει και να μην μπορεί να δώσει σαφείς εξηγήσεις για όσα προηγήθηκαν.

Είναι όμως και οι σχέσεις του Γιάννη Πανούση με την κυβέρνηση που προβληματίζουν το Μαξίμου. Ούτε με τον Νίκο Βούτση έχει βρει ακόμη τους ρυθμούς του, ούτε με τον Νίκο Παρασκευόπουλο έχει σημεία επικοινωνίας. Άλλωστε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αρθρογραφία Πανούση ήταν η σχεδιαζόμενη υπαγωγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως το Μαξίμου δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση παραίτηση ενός υπουργού την ώρα μάλιστα που δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό θα σήμαινε και μερική κατάρρευση της διεύρυνσης που σχεδίασε ο Αλέξης Τσίπρας.