Από τον Φαίδωνα Παλαιολόγο 

Η φετινή Μεγάλη Πέμπτη έχει μια μάλλον ιστορική πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά μπορεί να φέρει την «ανάσταση» της χώρας, τρεις μέρες νωρίτερα, αφού τότε θα γνωρίζουμε αν θα έχουν πάει κατ ευχήν οι συζητήσεις στο EuroWorking Group

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητα ότι «η συμφωνία έχει κλείσει στο μεγαλύτερο ποσοστό της» αλλά πάντα μια κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της, έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της και έχει θέσει τις «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες όπως έχει διαμηνύσει δεν κάνει πίσω. «Αυτονόητο, διότι διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγήσουμε την κοινωνία στην απόλυτη φτώχεια», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι προβληματίζονται από τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από συγκεκριμένα μιντιακά και πολιτικά κέντρα.

Αυτό που αναγνωρίζει η κυβέρνηση είναι ότι το όλο ζήτημα είναι πολιτικό, έχει ξεφύγει από τη λογική των «λογιστικών προσεγγίσεων», και έχει αναχθεί σε μάχη ανάμεσα στην κοινωνική Ευρώπη και τις συντηρητικές ελίτ της «καλβινιστικής» Ευρώπης. 

Όπως έλεγε υπουργός του οικονομικού επιτελείου, «οι εταίροι έχουν ξεφύγει πλέον από τα όρια των δανειστών και αγγίζουν εκείνα του τοκογλύφου», θέλοντας να καταδείξει ότι οι συνεχείς αντιρρήσεις και τα διαρκή προσκόμματα ουσιαστικά αποβλέπουν στην αποδυνάμωση της κυβέρνησης με απώτερο στόχο τη πτώση της.

«Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι» απαντούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και υπενθυμίζουν με νόημα ότι το μότο «έξω λύση - μέσα ρήξη» έχει διπλή ανάγνωση, και εύκολα μετατρέπεται στο κατανοητό «μέσα ρήξη - έξω ρήξη». Οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που εκτιμήθηκε ότι όξυναν τις σχέσεις με τους εταίρους ήταν ενταγμένες σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό πίεσης, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή η θέση «δεν υποχωρούμε».

Η Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν, δεν αποτελεί στοίχημα μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, που θα πρέπει να αποδείξει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στέρεες βάσεις έχει και προοπτική. 

Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιοι θα πρέπει να χρεωθούν μια ευρωπαϊκή ήττα και γι’ αυτό δεν θα φταίει η Ελλάδα...