current views are: 2

4 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:23

Με Τσίπρα και Παυλόπουλο η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το χρέος

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε τις εργασίες της  η Επιτροπή για τον έλεγχο χρέους.

Δημοσίευση 10:23’
αρθρο-newpost

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε τις εργασίες της  η Επιτροπή για τον έλεγχο χρέους.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε τις εργασίες της  η Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους στη Βουλή. 

Η πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ανήκει στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, και στόχος είναι να διερευνήσει ποιο μέρος του χρέους είναι επαχθές και παράνομο. Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημες εκτιμήσεις το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στα 324 δισ. ευρώ.

Στόχος της Επιτροπής είναι  η αποκάλυψη της αλήθειας για την ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά και πράξεων ή παραλείψεων που εκτίναξαν το χρέος της Ελλάδας.

Οι εργασίες άρχισαν με την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου

«Το έργο της Επιτροπής συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας, χωρίς να θίγει καθόλου τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης» επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ΕΕ δεν έχει αποκτήσει ακόμα μια πλήρη κρατική οντότητα, δεν έχει σύνταγμα και αυτό έχει επιπτώσεις. Τόνισε ότι, όπως κάθε κράτος-μέλος, η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από κανόνες, έχει και δεσμεύσεις για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, όμως έχει και δικαιώματα και προκύπτουν από την κυριαρχία της που δεν έχει εκχωρηθεί. «Μέσα στα δικαιώματά της να διερευνήσει πως δημιουργήθηκε το χρέος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε δε και σε προδικαστικό ερώτημα που απηύθυνε το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έναντι του Ευρωπαϊκού, για το δυνατότητα που έχει η ΕΚΤ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά και να παίρνει ομόλογα. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό πρόσθεσε ότι η ίδια η Γερμανία αναγνωρίζει το δικαίωμα των χωρών να κρίνουν τον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη στην Ευρώπη και εργάζεται να συμβάλει και όχι να δημιουργεί προβλήματα», είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «πράττουμε ό, τι μας αναλογεί».

Το παρών δίνει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα. Η ευρωβουλευτής στην ομιλία της είπε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ενημερωθεί για ποιοι κέρδισαν από τις διάφορες συμβάσεις που υπογράφησαν και να ενημερωθούν οι λαοί της Ευρώπης ποιο τμήμα του δανείου πήγε σε μίζες.

Η κ. Σακοράφα μάλιστα άφησε και αιχμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι ύποπτο να καλοδέχονται την εξεταστική επιτροπή αλλά να στοχοποιούν την επιτροπή λογιστικού ελέγχου. «Υπάρχει στοχοποίηση προσώπων», κατέληξε.

Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως η επιτροπή λογιστικού ελέγχου έχει στόχο να εξακριβώσει το πώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος. «Το χρέος δεν είναι σημείο των καιρών αλλά αποτέλεσμα πράξεων και παραλήψεων σε δανειακές συμβάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιο ποσοστό είναι νόμιμο αι ποιο επαχθές και επονείδιστο.

«Ο έλεγχος του χρέους δεν είναι μόνο δικαίωμα των πολιτών αλλά και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών και κατά το δίκαιο της ΕΕ. Είναι δηλαδή διεθνής υποχρέωση της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερίκ Τουσέν: Έτσι θα κάνουμε την έρευνα 

Τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ειδικός επί θεμάτων δημοσίου χρέους. Ο άνθρωπος κλειδί της επιτροπής, ο Ερίκ Τουσέν, που κατά το παρελθόν είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει στον Ισημερινό, εξήγησε το πώς θα γίνει η έρευνα και σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η επιτροπή.

Όπως είπε θα πρέπει να διερευνηθεί ποιο τμήμα του χρέους είναι αθέμιτο (δεν λήφθηκε υπόψη το δημόσιο συμφέρον), απεχθές (παραβιάστηκε διεθνείς κανόνες), μη βιώσιμο (δεν μπορεί να αποπληρωθεί παρά μόνο με δυσβάσταχτους για την κοινωνία όρους).

Ο κ. Τουσέν αναφέρθηκε σε παραδείγματα που συνηγορούν στην κατεύθυνση της επιτροπής, όπως εκείνο της αντίδρασης πολλών μελών του ΔΝΤ για το αν η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Βουλης και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρακσευόπουλος και οι κ.κ. Μάρδας, Νικολούδης και Βαλαβάνη. 

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Κασιμάτης.

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα