Απέρριψε τις αιτιάσεις της Άγκυρας ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με την αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης αναφερόταν σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας , Μεσούτ Γιλντίζ, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρξε συνεννόηση για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους από την Κυπριακή ΑΟΖ και για αποχώρηση της πλατφόρμα της εταιρείας ΕΝΙ.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι όχι μόνο δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά δεν μας συναντούν. Πώς θα ήταν δυνατόν, ή και μέσω τρίτων έστω, να γίνει κάτι ανάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση, αν αισιοδοξεί για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αποκατασταθεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Επίσης, επανέλαβε ότι οι επαφές, που θα έχει στην Λευκωσία στις αρχές της βδομάδας ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα είναι διερευνητικές για να διαπιστώσει «αν και εφόσον αυτά που οδήγησαν στην αναστολή της συμμετοχής του στο διάλογο αίρονται, έτσι ώστε να κριθεί ότι το κλίμα που δημιουργείται μπορεί να υπαγορεύει και την επανέναρξη του διαλόγου».