Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο από το 1981 μέχρι σήμερα, απάντησε η Λεωφόρος Συγγρού στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να βάλει στη γωνία τη ΝΔ με το δικό της αίτημα για εξεταστική από το 2009 έως το 2014.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και τα στελέχη της Συγγρού είχαν αποφασίσει από την  πρώτη στιγμή να περάσουν στην αντεπίθεση και να μην αφήσουν το Μέγαρο Μαξίμου να πετύχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη διαπραγμάτευση και τις κυβερνητικές παλινωδίες στα ζητήματα της οικονομίας και όχι μόνο και σε καμία περίπτωση η ΝΔ να μην πάει με το κεφάλι κάτω στην διαδικασία της Εξεταστικής, στοχοποιούμενη πολιτικά.

Έτσι, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η περίοδος του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, η απόφαση που ελήφθη στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής ήταν η πρόταση της Συγγρού να αφορά την εξέταση της περιόδου από το 1981 μέχρι σήμερα, αν και υπήρξε και δεύτερη άποψη που εκφράστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της δίωρης συνεδρίασης, ζήτησε η έρευνα να ξεκινά από το 2001 και μετά, οπότε η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης, με το σκεπτικό ότι αν κάλυπτε μεγαλύτερη περίοδο, η έρευνα θα χάνονταν στα βάθη των ετών και δεν θα υπήρχαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ωστόσο ομόφωνα στο 15μελές όργανο αποφασίστηκε να προταθεί η σύσταση Εξεταστικής από το 1981 μέχρι σήμερα.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από τους Νικήτα Κακλαμάνη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στηρίχθηκε στο κείμενο του αιτήματος που είχε καταθέσει η ΝΔ το 2010 για Επιτροπή που θα διερευνούσε επίσης από το 1981 μέχρι τότε. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, είχε φέρει μαζί του και διάβασε απόσπασμα από την ομιλία που είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Φεβρουάριο του 2012, όταν επί Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ που επίσης συμμετείχε στην κυβέρνηση είχε καταθέσει πρόταση για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost, όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν με την πρόταση αυτή και ζητήθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα που είχε κληθεί στη συνεδρίαση ως συντονιστής του τομέα οικονομίας και πρώην υπουργός, να γίνει προσθήκη μιας επιπλέον παραγράφου που θα αφορά και το μνημόνιο από το 2010 και μετά.

Ο κ. Σταϊκούρας άλλωστε θα είναι και ένας από τους επτά βουλευτές με τους οποίους θα συμμετέχει η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας όμως τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, κατά τη συζήτησής της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.