«Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο χωρίς αναδιάρθρωση, ενώ έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε και να υπερασπιστούμε το ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά» στο Όσλο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% σε ένα χρόνο, η άνοδος των εξαγωγών και τα θετικά σημάδια πορείας του τουρισμού, ενώ για την θέση του σχετικά με τη διαχείριση του χρέους επικαλέστηκε εκτίμηση του ΔΝΤ.

«Το ελληνικό δράμα έχει γίνει ευρωπαϊκό δράμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μεσούσης της κρίσης δοκιμάζονται η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης.

Στη διάρκεια της συζήτησης λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι εύκολα, πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και υπάρχει η δυνατότητα επίλυσής τους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί εφαρμόζουν πολιτικές φόβου, τις οποίες αναπαράγουν ορισμένα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι οι προοδευτικοί πολιτικοί εφαρμόζουν πολιτικές ελπίδας, ενώ σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν προχωρά αρκετά, αν και αποτελεί [η Ευρώπη] μια δυνάμει απάντηση στην κρίση, η οποία όμως εξαιτίας διαφόρων πολιτικών χάνει τον δυναμισμό της.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας αποτελεί κλειδί σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην κρίση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και υπογράμμισε ότι η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.