Αποστάσεις πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από την πρωτοβουλία για λογιστικό έλεγχο του χρέους. 

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: 

Ναι στη διαφάνεια. Φοβάμαι όμως δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, να μεταφέρεται σε Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Επιτροπή «πρέπει να φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», που ωστόσο, όπως είπε, «έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, εξέφρασε σκεπτικισμό απέναντι στην προσφυγή σε Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να καλυφθεί «η αποτυχία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος» και συνέχισε: 

Αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή, είναι να φέρει όλα τα πράγματα στο φως: Το τι συνέβη με τα διόδια, το τι συνέβη με την Goldman Sachs. Να ξέρουν όλοι, ότι δεν θα μπορούσε παρά να απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της Ευρωζώνης. Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η Ευρωζώνη όπως κτίστηκε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως πρέπει να «δούμε και τι έγινε το 2010 στη χώρα μας, όπου είχαμε μία κυνικότατη μισανθρωπική μεταφορά, από τα βιβλία των ζημιών των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογούμενους της περιφέρειας και μετά στους φορολογούμενους του Βορρά. Αυτό το έγκλημα που ονομάζεται Μνημόνιο, πρέπει να αναδειχθεί».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθετησής του, η  Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Βαρουφάκη:

Έχει πολύ ενδιαφέρον όταν εσείς, οι οικονομολόγοι αναφέρεστε σε νομικά θέματα.