Νέα ημερομηνία ορόσημο τέθηκε στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει για τα ταμειακά διαθέσιμα έως το τέλος Απριλίου. Η παράταση ζωής δόθηκε μέχρι την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου.

Στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η Ελλάδα να μην αιτηθεί τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις 8-9 Απριλίου, εκτιμώντας ότι τα χρήματα επαρκούν τόσο για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών(μισθοί-συντάξεις) όσο και για την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη»  διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσόδων, Δημήτρη Μάρδα, περί απρόσκοπτης καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ, ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ έλεγε στο newpost, ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα πληρώσουμε το Ταμείο».

Εκτάκτως στην Ουάσινγκτον ο Βαρουφάκης

Η κυβέρνηση χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο, αφενός γιατί θέλει να «μαζέψει» τη φημολογία για πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική στάση πληρωμών, και αφετέρου να πιέσει τους δανειστές προς αμοιβαία επωφελή λύση, δείχνοντας ότι τα ταμεία στερεύουν. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αν και το πράσινο φως για την αποπληρωμή του Ταμείου χαρακτηρίζεται ως ζήτημα «πολιτικής απόφασης»Κρίσιμη θεωρείται η έκτακτη συνάντηση που ζήτησε ο κ. Βαρουφάκης από την Κριστίν Λαγκάρντ, ανήμερα του Πάσχα των καθολικών, λέγοντάς της ότι «πρέπει να συζητήσουμε κάτι πολύ σημαντικό»

Κρας τεστ θα αποτελέσει η εκπλήρωση των άμεσων υποχρεώσεων προς τους δανειστές και συγκεκριμένα η πληρωμή 458 εκατ.ευρώ στις 9 Απριλίου στο ΔΝΤ και στη συνέχεια η ανανέωση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ.ευρώ μέχρι τις 14 Απριλίου. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί και η ΕΚΤ και η στάση που θα τηρήσει στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το μήνυμα του στενού συνεργάτη του Αλέξη Tσίπρα και υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά προς τον Μάριο Ντράγκι. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση. Κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς σε συνέντευξη που δημοσιεύει την Κυριακή η RealNews.

Παράθυρο ελπίδας άνοιξαν ωστόσο χθες, δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σημείωναν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι εργάζονται πάνω στην κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πιστωτές αναμένουν θεσμοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων, την ώρα που για την Αθήνα η έγκριση του καταλόγου είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης των 7,2 δισ.ευρώ, αλλά και την απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ.ευρώ. 

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι, ενώ οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους κινούνται στην κατεύθυνση της λύσης, το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση, βάζοντας αγκάθια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης: Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά...