Απάντηση στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» δίνει το Υπουργείο Άμυνας, σχετικά με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΘΑ, «η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών» και επισημαίνει ότι «το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014» και σημειώνει ότι, όντως, η συμφωνία προσυπεγράφη στις 15 Μαρτίου του 2015 από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

 Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.
 
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.
 
Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.
 
Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
 
Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.


Το δημοσίευμα της εφημερίδας αποκαλύπτει έγγραφο που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αφορά σε διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών, ύψους 500 εκατ. 

Σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας δόθηκε από την Ελλάδα προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων για τη σταδιακή παραλαβή τους σε 7,5 χρόνια.