Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Για την πιο κρίσιμη μάχη ετοιμάζεται η κυβέρνηση που εμφανίζεται ήρεμη για την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία έχει αναδειχθεί από διάφορα κέντρα ως η ημέρα D-Day, καθώς υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ. Τα δύσκολα όμως είναι ακόμα μπροστά και το πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο EuroWorking Group το υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία και εντός του Σαββατοκύριακου ώστε να είναι ακόμα πιο πειστικά τα μέτρα της Αθήνας, ενώ όπως έχει επισημάνει έγκαιρα το newpost.gr μπαίνει στο τραπέζι και το γεωπολιτικό χαρτί, με την επίσκεψη την Μεγάλη Τετάρτη στη Μόσχα, η οποία ήδη προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία.
 
Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, ακόμα και από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και βασικοί οικονομικοί παίκτες, στις συζητήσεις και αναλύσεις τους σε συνάξεις που έγιναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για επικείμενη συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα.
 
«Έστω και με δυσκολία, την ύστατη στιγμή θα υπάρξει λύση μετά το Πάσχα» λένε και θεωρούν απλά ως εσωτερικό παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων τα όσα δηλώνονται, όπως π.χ. του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση περί μη ικανότητας της χώρας να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
 
Πάντως η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να πέσει αμαχητί και ως την τελευταία στιγμή θα παίζει και με τα νεύρα των πιστωτών, αν και δεν είναι διατεθειμένη να φθάσει, μέχρι στιγμής, στην τελική σύγκρουση. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των πιστωτών.
 
Η προετοιμασία όμως υπάρχει και ήδη έχει επεξεργαστεί και plan b…Μένει να ενεργοποιηθεί, κάτι που θα γίνει με ευθύνη των πιστωτών.
 
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες και έχει φθάσει και σε σημείο έκρηξης είναι με τη λειτουργία της κυβέρνησης.
 
«Δεν πάει άλλο. Είμαστε κυβέρνηση και όχι συνομοσπονδία» φέρεται να έχει λεχθεί σε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτός ήταν και ο τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Αυγή, εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το Πάσχα, αφού έχει προχωρήσει και η διαδικασία με τη διαπραγμάτευση και κυλήσουν όλα ομαλά θα προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, ώστε να μην χαθεί η κοινωνική και πολιτική υποστήριξη της κοινωνίας.