Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η προ ημερών αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg περί συμμετοχής του κόμματος σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη προκάλεσε αίσθηση.

Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς ουδέποτε ήταν υπέρμαχος των «ενδιάμεσων» λύσεων αλλά προτιμούσε καθαρές απαντήσεις. Αυτό, εξάλλου, εισέπραξαν και τα 11 πρωτάκια της Ν.Δ, οι πρωτοεκλεγέντες δηλαδή της Βουλής, που τον συνάντησαν την περασμένη Τρίτη το βράδυ στην ταβέρνα του Βασίλη.

Σε εκείνη τη συζήτηση ο κ. Σαμαράς, με τη στάση του, μάλλον απέρριψε ένα ενδεχόμενο «οικουμενικής κυβέρνησης» αφού επεσήμανε ότι οι απώλειες που θα καταγράψει η δικομματική ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (από διαφωνούντες των δύο κομμάτων) θα καταστήσουν τον κ. Τσίπρα ασθενή παίκτη. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει – παρά μόνον εάν ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι τεράστιος – μία «οικουμενική» καθώς αυτή, εκ των πραγμάτων, θα παγίωνε την εικόνα της Ν.Δ. ως μικρότερου παίκτη στο πολιτικό σκηνικό.

Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς φέρεται να βλέπει ως πιθανότερο ενδεχόμενο μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

Και, πάνω σε αυτό το σενάριο στηρίζει και την προσπάθεια για την πολιτική του δικαίωση. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να θεωρεί ότι παρά το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης (επίθεση στους «καναλάρχες», εξεταστική για το μνημόνιο, νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» και, κυρίως, η ρητορική Τσίπρα – Καμμένου) μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με σαφή πλέον εικόνα για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του κ. Τσίπρα.

«Πλέον δεν θα αναμετράται η κυβέρνηση Σαμαρά με την «ελπίδα» του κ. Τσίπρα, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα και οι κίνδυνοι από τους χειρισμούς του με την σοβαρή διαχείριση της περιόδου Σαμαρά» σημειώνουν συνεργάτες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, η ηγεσία της Ν.Δ. μοιάζει να ελπίζει στην επανάληψη του σεναρίου του 2012 όταν, μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου, κατάφερε την ανατροπή των δεδομένων και τη νίκη που άνοιξε την πόρτα του Μαξίμου και έκλεισε τα σενάρια αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά που είχαν αρχίσει να συζητούνται.

Προφανώς, το εγχείρημα είναι ακόμη πιο δύσκολο πλέον. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα δημοσκοπικής κόπωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η ταχύτητα και το απρόβλεπτο των εξελίξεων αφήνουν περιθώρια για ελπίδα...