Με τις μεταρρυθμίσεις στην βαλίτσα του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης πηγαίνει σήμερα στην ισχυρή κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει την κυρία Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους, ώστε να ξεμπλοκάρει το θέμα της διαπραγμάτευσης και να εξασφαλιστεί μια αμοιβαία επωφελής λύση που θα δώσει μια τονωτική ένεση στην οικονομία.  

Το κλίμα αναμένεται να είναι εκρηκτικό αφού το ΔΝΤ επιμένει στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ενώ από την πλευρά της η Αθήνα ασκεί πιέσεις κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της για το αν τελικά θα καταβάλλει τη δόση της προς αυτό. 

Όπως σημείωνε χθες ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο newpost ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν η δόση θα πληρωθεί, αν και νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε πει πως επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να πληρωθούν τόσο οι μισθοί όσο και οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. 

Η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις εν μέσω της έντονης φημολογίας για πιστωτικό γεγονός και έτσι από την μία σημειώνει μεν το πρόβλημα της ρευστότητας αλλά από την άλλη χαρακτηρίζει την κατάσταση ως διαχειρίσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση να μην ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά να περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Την ίδια ώρα κλειδί αποτελεί και η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία δείχνει διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ευελπιστεί ότι οι εταίροι της δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα την χώρα να φύγει από το ευρώ αφού οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλες τις πλευρές. Σε αυτό το μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News βέβαιος πως τελικά «όλα τα μέρη θα είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους και ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση» αφού όπως είπε «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα». 

Όπως και να έχει η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται και πλέον κάθε ώρα μετρά...